DOLAR 32,5255 % 0.09
EURO 34,9478 % -0.19
STERLIN 40,8550 % -0.19
FRANG 35,6361 % 0.03
ALTIN 2.439,54 % 0,14
BITCOIN 64.326,32 0.326

FERMAN PADİŞAHIN DAĞLAR BİZİMDİR

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
FERMAN PADİŞAHIN DAĞLAR BİZİMDİR

FERMAN PADİŞAHIN DAĞLAR BİZİMDİR

-DADALOĞLU-

Asena Kınacı Moral

Neşet Ertaş’ın ondan önce de babası Muharrem Ertaş’ın içli sesiyle söyleyip de Türk milletine sevdirdiği “Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri” bozlağını Ümit Tokcan’ın eşsiz güçlü sesinden dinlerken Dadaloğlu’nu bir kez daha anıp, seviyorum. Radyodaki sanatçının sesiyle güzelleşen bu bozlağın her dizesinde “Hakkımızda devlet vermiş fermanı, ferman padişahın dağlar bizimdir.” diyen Yörük genci, güneyin güneşinin ve Toros yaylalarının rüzgârının yaktığı esmer teniyle, çekik gözleri ve güler yüzüyle beliriveriyor gözlerimin önünde. O Yörük gencini bir kez daha seviyorum. Osmanlı Devleti’nin zorunlu iskânı ile Ankara’ya yerleştirilmiş bir Avşar obasının Türkmen çocuğu olduğum için mi, bilmem, damarlarımdaki kan, bu bozlağı dinlerken şahlanmış ata dönüşüyor. Bu bozlaktaki her ses ve söz, geçmişimle geleceğimi birbirine bağlıyor. 

İsmim Âşık Veli, Dadalı zatım

Yaz bahar ayında artar firkatim

Dosta doğru dönse şu benim atım

Yüce dağlar ayağıma düz olur. 

Dadaloğlu nasıl bir adamdı, onun kaşı, gözü nasıldı? Onu öyle merak ediyorum ki… Şimdiki fotoğraf teknolojisi keşke o zaman da olsaydı diye hayıflanıyorum. Sadece fotoğrafının yokluğu değil benim üzüntüm… Yaptığım araştırmalara göre onun hayatına dair bilgilerin oldukça az olduğunu gördüğümde de üzülüyorum. Halk bilimcilerin, edebiyatçıların, tarihçilerin yazılı ve sözlü kaynakları araştırmaları sonucunda ulaşılan bilgilerin pek çoğu yine bu bilim insanlarının Dadaloğlu hakkındaki yorumlarına ve varsayımlarına dayanıyor. 

Bindiğin at Aşkar mıdır ya Düldül

İrengi bozadır der Türkmen Oğlu

Eğerlet kır atı mahzun kalmasın

Biner döğüşürüm  der Türkmen Oğlu 

Dadaloğlu Güney Anadolu’da konargöçer Türkmen obalarından birinde yaşıyordu.  Halk bilimcilerin ortak görüşü, Dadalı’nın güneyde bir Türkmen aşiret adından çok bir köy adı olduğudur. Dadaloğlu ismi ona çevresindekilerin ve belki de kendinin yakıştırdığı mahlasıydı. Bu da Türkmen obalarında örnekleri olan kadim bir Türk geleneğiydi. (Köroğlu vb.)

Dadaloğlum dost iline varınca

 Usuldur boyların bellerin ince

Nasip olup gül yüzlüyü görünce

Siyah zülfe mah cemale bakındı

 Halk bilimcilere göre yapılan araştırma ve incelemelerde Oğuzların Avşar boyundan olan Dadaloğlu’nun da Karacaoğlan gibi bir kişiden çok, Yusuf, Musa ve Veli olarak bilinen dede, baba, oğul geleneğini takip eden bir şiir söyleme geleneği olduğu ifade edilmektedir. Osmanlı Devleti’nin iskân dönemlerinde yaşayan Yusuf, Musa ve Veli’nin yiğitlemeleri Dadaloğlu adıyla yaşadığı dönemden bugüne kadar dilden dile söylenerek gelmiştir. Dadaloğlu Veli’nin yaşadığı dönemin 19. yüzyıl olduğunun varsayılması nedeniyle o yıllara ait bilgilere ulaşılarak, Yusuf, Musa ve Veli ile ilgili elde edilen bilgiler süzülmüş, en çok Veli hakkında bilgilere ve şiirlere ulaşılarak bugün ki Dadaloğlu şiirleri derlenebilmiştir.

Der Dadaloğlu’yum zatından zatı

Çekin eğerleyin gökçe kır atı

Göçmek değil bizim ilin muradı

Ağyara gidecek yollar görünür.

Dadaloğlu’nun 18. yüzyılın son çeyreğinde Kayseri’nin Tomarza ilçesinde doğduğu tahmin edilmektedir. Dadaloğlu’nun gerçek adının Veli olduğu üzerinde kanaat hâkim olup 1780-1854/1846 yılları arasında yaşadığı varsayılmaktadır. Dadaloğlu, Dadal ve Dadalı ismini kullanan şairin doğum yılı sırasıyla 1790-1791, 1785 ve 1765 olarak gösterilmesine rağmen bunların hepsi varsayımlara dayanmaktadır. Dadaloğlu’nun da mensubu olduğu Avşar ve Cerit Türkmenlerinin çoğunlukla İç Anadolu Bölgesi’ne yerleştirilmiş olmasına bağlı olarak Dadaloğlu’nun Kırşehir’in Kaman ilçesinde 19. yüzyılın ortalarında öldüğü mezarının da bugün Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunduğu varsayılmaktadır. 

Der Dadalım, bir yiğidin sevdası var başında

Bu dediğimin ikisini her yiğit göremez düşünde

At dört yaşında güzel on beşinde

Serim ata kurban canım güzele

Anadolu’da doğu ve güney bölgelerde yaşayan Oğuzlara Türkmen, batıda yaşayanlara ise Yörük denilmektedir. Güney Türkmenleri Osmanlı Devleti tarafından dört kez zorunlu iskâna tabi tutulmuşlardır. Türkmenlerin iskân edilmelerinin nedeni devletin kanunları çerçevesinde ve devlet için gerekli sebeplerden olsa da Türkmen obalarını istekleri dışında dağlardan koparmak zor olmuştur. Avşar, Aladağ,  Bozdoğan,  Menemenci gibi konargöçer Türkmen aşiretlerini yerleşik hayata geçirmek için Osmanlı Devleti’nin gösterdiği çaba, bu bölgelerde yerleşik hayata geçmek istemeyen Türkmenlerin yer yer başkaldırılarına ve dolayısıyla devletin askeri güçleri ile çatışmalara neden olmuştur. Toroslar gibi başı dik Türkmen yiğitleri, yaylalardan inmek istememişler, konargöçerliği, çadırlarını bırakıp yerleşik hayatta evlerde yaşamayı kabul etmemişlerdir. Dadaloğlu, Osmanlı Devleti’nin Anadolu Türkmenlerinin iskân politikası sonrasında Türkmenlerin yerleşik hayatı reddetme fiil ve söylemlerinin yüksek sesi olan, o günün Türkmen beyleri ve obaları ile aynı görüşü paylaşan ve yerleşmeyi reddeden çağının yiğit bir halk ozanıdır.

Çıktım bölük bölük göründü dağlar

Gurbet ilde kalan of çeker ağlar

Elleri kargılı şol bizim beğler

Hani dağlar hani ilin niceoldu

Osmanlı Devlet idaresi iskân politikasında Türkmenlere karşı kasıtlı olmasa da adaletsiz olmasa da yerel şartlarda devletin verdiği yetkiyi güç gösterisine dönüştüren yöneticiler her zamanki gibi iktidarın nimetlerinden faydalanırken bu kanunları uygulamak isterken halkı zaman zaman mağdur etmişlerdir. Toros Dağlarının, Nur Dağlarının, Koç Dağının yiğidi Dadaloğlu haksız, hukuksuz yöneticilerin yanlış uygulamalarına karşı o günün tarihi, sosyal ve siyasi ortamında şiirleriyle Türkmenlerin gür ve yiğit sesi olmuş ve sazıyla, sözüyle, duruşuyla Türk edebiyatının güçlü ozanları arasında yerini almıştır.

Koçyiğit başına bir hal gelince

Derelerde bozkurdlara ün olur

Koç yiğitler döne döne döğüşür

 Kötüler de attan düşer fena olur

Dadaloğlu şiirlerinde yurdunun, ilinin dağlarını, yaylalarını anlatmıştır. O nefes aldığı ellerin kuşlarını, kurtlarını anlatmıştır. O gezdiği dağların, yaylaların çiçeklerini anlatmıştır. Ve en çok mevsimden mevsime, enginden yükseğe, tepeden düzlüğe, dağlardan dağlara, yaylalardan yaylalara göçerken Türkmen’in yaşadığı güzelliklerden koparılışının acısını ve çığlığını ve bir daha göremeyeceği bu güzelliklerin özlemini dile getirmiştir. Dadaloğlu’nun sesi ve sazı özgür ruhlu Türkmen obalarının yerleşik hayata geçmek istemeyişlerinin ve itirazlarının gür sesi ve sözü olmuştur. Türkmenlerin iskâna karşı itiraz ve kabullenmeyişlerinde verdikleri mücadeleler, devletin iskân politikasını değiştirmese de yaşananların Dadaloğlu gibi halk âşıklarının süreç ifade eden bu olayları dilden dile söyleyerek ölümsüzleştirmesine neden olmuştur. 

Beş Tepe’de Elbistan’ın sağında

Lale biter Binboğa’nın dağında

Oğlak Kayası’ndan Göğdal önünde

Cerid atın çalsın Uruma doğru.

Dede Korkut misali Dadaloğlu, şiirlerini söylerken insanoğlunun tabiat ile kardeşliğinin ve Tanrı’nın yarattığı her şeyi sevip saygı göstermenin gerekliliğini anlatır. Türkmen obalarının çadırlarını toplamaları, eşyalarını atlarına,  develerine yüklemeleri, hep birlikte oba halkı olarak yollara düşmeleri onun mısralarında yeniden can bulur. Dadaloğlu, iskân kararı ile yerleşik hayata geçen bir Türkmen’in bir daha keçilerimi güdemezsem, atımla gezemezsem, dağlarda yaylayamazsam kaygısını, tabiat sevgisi ile özlemiyle yoğurup şiirlerinde dile getirir. Türkmen’in atıyla kardeşliğini, tabiatla konuşmasını, halleşmesini onun şiirlerinde Dede Korkut Ata’nın manzumlarında da olduğu gibi görürsünüz. 

Bir çift kuş geldi de kondu köyün başına

Tutam alam dedim gider mi boşuna

Yayılırken ayrı düşmüş eşinden

Öter garip garip varırım tutulmaz

Türkmen obalarında ozan olunur da sevdasız olunur mu? Dadaloğlu’nun sevda şiirleri de vardır elbette. Dadaloğlu çeşme başında gördüğü Avşar güzellerini de şiirlerinde anlatır bize. Dadaloğlu’nun elinde hep kılıcı yoktur. Onun elinde kutlu sazı vardır, onun dilinde tatlı sözü vardır. Seven bir yüreği vardır. “Eliftir kipriği ıradır kaşı” diyerek güzeli güzel gören gözü vardır. 

Dadalım sarpa düşürdüm yolumu

Gördü gözüm kabul ettim ölümü

Çekti gitti hiç sormadı halimi

A’la güzel amma pek ilvanlıdır. 

Dadaloğlu’nun“Yurtlar melül melül bilmem nedendir”diyerek “yurtlar” olarak ifade ettiği Türkmen obalarının yayladığı,, kışladığı Maraş, Hama, Humus, Andırın, Göksun, Akdağ,  Bozok, Yozgat, Kaman, Kırşehir, Niğde, Bor, Kayseri, Adana, Antep, Halep, Reyhanlı, Elbistan yöreleri şiirlerinde onun diliyle anlatılır.Dadaloğlu’nun şiirleriyle bu yurtlarda, yörelerde  adım adım gezer, dolaşırsınız. 

Keramet var da toprağında taşında

Tor Seyfiler selam durur yanı başında

Kamalağın kara ardıcın başında

Kırık kırık yelin eser Binboğa

Dadaloğlu için dağların koca çınarı yolların yavşanı güzeldir, kekik kokan dağlar güzeldir, kıymetlidir. Onun şiirleriyle develerle kervanı toplayıp yollara düşersiniz Ahır Dağı, Şar, Dumanlı, Koç Dağı, Aladağ, Bakır Dağ, Bolgar, Erciyes, Hasan Kal’a’sını geçip engininden yükseğine yeşil yaylalarda çadırınızı kurarsınız.

Yaşa Mursal Oğlu sen binler yaşa

Kargının  yalmanı geçiyor daşa

Şu Mursal Oğluynan kim çıkar başa

Alırsan kanlı da varırım demiş.

Dadaloğlu, yiğitlemelerinde Tecirli, Hasan Beğ, Mursal Oğlu, Mucuk Oğlu,  Ocakzade, Terkeşli Oğlu, Yahya’nın Oğlu, Topal Ali, Şahmatlı Oğlu gibi Avşar beylerinin isimlerini tek tek anmıştır. Dadaloğlu’nun “Çıktım Binboğa’ya seyran eyledim, Avşar beylerini söyledim.” dediği mısralarında görüldüğü gibi Avşar beylerinin kahramanlıklarını, eli açıklıklarını, mertliklerini, dürüstlüklerini “ Ne kadar methetsem de Avşar’ın beği; Yenilmez mızrağı yaman ildir bu”diyerek anlatmıştır. 

Elinde kargı da uylukta satır

Kesilen kelleler meydanda yatır

Korkma beğim korkma salavat getrir

Arkamızdan gelen koç Türkmenoğlu

Dadaloğlu’ nun şiirlerindeki haksızlığa karşı başkaldırısı, Cumhuriyet döneminde bazı çevreler tarafından “devrim” için bir adım olarak değerlendirilmiş ve onun hayatı, eserleri, şiirleri bu çevrelerin ideolojileri tarafından olumsuz olarak kullanılmıştır. Dadaloğlu’nun adı, bu çevrelerin kendi ideolojilerine sempati duyulmasını sağlamak için yine bu çevreler tarafından anılmış ve kendilerinin algıladıkları şekilde yeni nesillere örnek gösterilmiştir. Osmanlı Devleti’ne düşman olan fikirlerin de mensupları tarafından Dadaloğlu’nun Osmanlı Devlet politikası olan iskâna muhalefeti, bir Osmanlı Devleti karşıtlığı olarak yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Bu çevreler ve ideolojiler tarafından Osmanlı Devleti iskân politikası ve Dadaloğlu, daima onların muhalefet yapabilmek için kullandıkları konular olmuştur. Dadaloğlu’nun bazı çevreler tarafından bu şekilde anlatılmış ve tanıtılmış olması şiirlerinin ona özgü haliyle doğru anlaşılmasını engellemiştir.

Gine şenliklendi dereler düzler

Otağın yükletmiş gidişin gözler

Simden çuha giymiş gelinler kızlar

Hani yaylam der de özleşip gider.

Dadaloğlu her şeyden önce Türkoğlu Türk’tür. Vatanseverdir. Akraba severdir. Obalarının ve halkının kültürüne kayıtsız şartsız bağlı bir Türkmen yiğididir. Büyüklerine karşı saygılı, beyleri sayan, küçüklerine sevgili, yiğitleri öven şiirlerinde onun halkına olan sevgisi ve geleneklerine olan bağlılığı açıkça görülmektedir. Binboğa Dağlarından Koç dağına at sürerken dağların engininden yükseğine çıkarken yaylalarda sarı sümbül mor menekşeler dererken vatanını, ilini, töresini ve oba halkının-milletinin- menfaatlerini koruma arzusundan başka amaç taşımamaktadır. Onun ve Türkmen obalarının Osmanlı Devletine başkaldırısını da Türk devlet geleneği çerçevesinde ele almak ve Oğuz-Türkmen birliği çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Yıldırım da bizimdir Timur da bizdendir. Yavuz da bizimdir Şah da bizdendir. Köroğlu da bizimdir Dadaloğlu da bizdendir. 

Hükümet atlısı da kır atlı olur

Fermanlı olanlar durmadan ölür

Geçmez kara günler de böyle mi kalır

Davranın arkadaşlar bize ündür bu

Sözün özü: Avşar Obasının Türkmen yiğidi Dadaloğlu şiirleriyle -okuyup da anlayana-yiğitliğin kitabını yazmıştır. 

Yürü yiğit yürü yolundan kalma

Her yüze güleni dost olur sanma

Ölümden korkup da sen geri durma

Yiğidin alnına yazılan gelir.

Kaynak:

-Ahmet Şükrü Esen Anadolu Aşıkları –II  Dadaloğlu Hazırlayan Prof. Dr. İsmail Görkem

-TDV İslam Ansiklopedisi Dadaloğlu maddesi (İnternet sitesi)

-Vikipedia internet sitesi

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusucasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyBelge istemeyen bahis siteleritipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabetportobetSekabet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort