DOLAR 32,4460 % 0.23
EURO 35,1514 % -0.06
STERLIN 41,6173 % 0.74
FRANG 35,9991 % 0.28
ALTIN 2.324,83 % 0,19
BITCOIN 2.290.571 1.528

“Her Şeyi Eleştir İyi Yazar Ol”

Yayınlanma Tarihi :
“Her Şeyi Eleştir İyi Yazar Ol”

Kenan EROĞLU

Odgurmuş: Monşer biliyorsunuz siz sevilen! sayılan! ve milyonlarca! kişi tarafından takip edilen! Çağdaş!, ulusalcı! ve de laik! bir yazar! ve düşünürsünüz!. Ben de gerçi sizinle aynı fikirleri paylaşmıyor olmakla birlikte tecrübelerinizden faydalanmak ve sizin gibi tanınmış iyi bir yazar olmak istiyorum. Bunun için ne yapmak lazım. 

            Monşer: Odgurmuş’um, benim “kanaat sahibi” dostum. Benim gibi bir düşünür ve yazar olman için çoook damacana su içmen, çook fırın ekmek ve çook kasa sebze yemen lazım. Sen zaten biraz gerici Faşistin birisin, senin benim gibi bir yazar olman elbette imkânsız, Sen aklın sıra doğruları yazıyorsun. Sanki biz eğrileri yazıyoruz. 

            Odgurmuş: Üstad’ım bana yardımcı olmayacak mısınız? 

            Monşer: Bak dostum; Ben hayatta şunu öğrendim. “Hiçbir zaman doğruları söylemeyecek ve yazmayacaksın”. Çünkü insanlar doğruların söylenmesinden ve yazılmasından pek memnun olmazlar. Doğruları yazsan bile sadece ucundan kıyısından doğrulara dokunacaksın. Mümkün oldukça halkın istediği şeyleri yazacak ve söyleyeceksin. Sana mesleğimin bütün inceliklerini elbette öğretmeyeceğim. Eğer bunu yaparsam o zaman kendi kendime bir rakip meydana getirmiş olurum. Bundan dolayı kusura bakma: Fakaaaat; Benim bir arkadaşım var fikirlerinin bir bölümü senin iyi diye ifade ettiğin fikirlere benziyor. O da biraz bizim “kendimize benzettirebildiklerimizdendir”. Bilirim sen öyle herkesi ve her durumu eleştirenlerden değilsin ama iyi bir yazar olmanın yollarını arıyorsan sende rastgele her

şeyi ve her durumu hadsiz ve hesapsız olarak eleştirmen lazım. Benim O arkadaşım da bizim gibi her şeyi, her durumu ve herkesi eleştiriyor.  

Bak şimdi: Arkadaşımın metodlarını sana sıralayayım. 

  • Bütün yazılarında ve sözlerinde, ülke düşmanlarını her zaman “çok bilinçli ve ne yaptığını bilenler” olarak, buna karşılık bizi idare edenleri; Hangi iktidar olursa olsun, her ne yaparlarsa yapsınlar “yapılacak işin altyapısını hazırlamadan, bilinçsizce, plansız ve programsız yapıyorlar” olarak değerlendireceksin. 
  • Ülkenin “bölünme tehlikesinden” sık sık söz edeceksin. Bölücülerin faaliyetlerini abartarak verecek, bu “tehlikenin günden güne arttığını” sık sık vurgulayarak kamuoyuna katkıda bulunacaksın. İnsanlar korku içinde yaşayacaklar. 
  • Olumsuzlukları her zaman ve her durumda “abartarak yazacaksın”. Olumlu bir iş varsa veya o bitmemiş olan vicdanın olumlu bir iş varsa veya o bitmemiş olan vicdanın olumlu bir küçük iş görüyorsa bile bunu asla belirtmeyecek ve asla övemeyeceksin. Diyelim her bakımdan mükemmel bir eser yapıldı ve fakat giriş kısmında küçük bir eksik var olsun. Sen binanın mükemmelliğini görmeyecek fakat o küçük eksiği göreceksin. 
  • Türkiye dışında ve çevre ülkelerde bulunan en ufak bir yetkili (Bir aşiret reisi veya dağda bir eşkıya veya küçük bir din adamı dahi olsa) Türkiye aleyhine bırak bir söz söylemeyi “havlasa” dahi onu olduğundan fazla ciddiye alacak. “Dört tarafımız düşmanlarla çevrili, çevremizdeki herkesle sorunluyuz ve büyük tehlike kapıda” gibi olduğunu unutmayacak, unutturmayacak ve hep öyle davranacaksın. 
  • Sürekli olarak, pkk ve onun uzantısı olan parti ve ne kadar şer odakları varsa onlar için “çok pilanlı hareket ediyorlar, emin adımlarla hedeflerine ilerliyorlar,”  diyeceksin. Buna karşılık özellikle de her dönemde hükümet ve iktidar  çevrelerini  “plansızlıkla, beceriksizlikle, iş bilmezlikle,   konuları anlayıp kavrayamamakla” suçlayacaksın
  • İktidar partisi (ki hangi iktidar partisi olursa olsun Ecevit hariç) ne gibi bir iyi iş yaparsa yapsın, ne gibi bir proje ileri sürerse sürsün, isterse ileri sürüp yaptığı proje Türkiye’yi uçursun sen yine de “şartlar daha uygun değil, Türkiye buna hazır değil” diyeceksin. Nasıl olsa sana hiçbir kimse “şartlar ne zaman uygun olacak” diye soramayacak. 
  • Herkesi mutlaka ve mutlaka “salak, aptal, iş bilmez ve uyuyor” olarak görecek ve göstereceksin. Sadece sen uyanık ve ileriyi gören biri gibi davranacaksın. 
  • Rakibi olduğun siyasi partileri, o partinin mensuplarını,  yine rakip olduğun sivil toplum kuruluşlarını çok yakından takip edecek ve onların “hata yapmalarını, yanlış bir söz söylemelerini” ele alacak ve sıcağı sıcağına anında yazılarına konu edecek, karşında bulunan tüm kitleyi suçlayacaksın. O yapılan yanlışı karşı kitlenin tamamına şamil edeceksin. 
  • Ekonomi konusunda asla ve asla iyimser şeyler söylemeyecek, sürekli ve ısrarla ekonominin berbat olduğundan, yarınların neler getireceğinin sürekli meçhul olduğunu vurgulayacaksın. Ülkedeki enflasyon Ecevit zamanında şöyleymiş, Demirel zamanında böyleymiş diye hiç aldırmadan tenkid ve eleştirilerine devam edeceksin. Eğer enflasyonda bir düşüş olursa, ekonomik verilerde bir iyileşme olacak olursa sen bunu asla yazılarına konu etmeyecek ve görmezden gelecek yok farz edeceksin. Eğer ekonominin olumsuzluğu konusunda bir muhtar dahi beyanat verse onu allayıp pullayıp yazılarına konu edeceksin. 
  •  Bütün bu söylediklerimin yanı sıra birde; şahsen sen yazı ve konuşmalarında, önemli yerlerden “kozmik bilgiler” edinmiş ve o bilgileri açıklamak sanki çok mahsurluymuş gibi davranacaksın. Bir konuda esrarengiz bir şekilde küçük bir ipucu verecek fakat devamını ve işin aslını asla yazmayacak ve söylemeyeceksin. Böyle bir şey söylemek mecburiyetinde kalırsan eğer, söz ve yazı olarak ifade etmek yerine jest ve mimiklerle durumu ima edeceksin. 
  • Büyük bir yazar olmak istiyorsan eğer, konuşurken kimsenin gözünün içine bakmayacak, karşında bulunan kim olursa olsun muhatabın değilmiş gibi davranacak, kısık gözlerle ve çaktırmadan karşıdakini süzecek ve onu sinek gibi görecek ve onu sinek gibi ezecek bakışlar atacaksın. 
  • Herhangi bir yerde, mecliste 
  • fikirlerini beyan etmek zorunda kalacak olursan, yüzde yüz bir tenkitle başlayacak, bazı konularda ise “ben bunu söylemiştim”, hatta aylar yıllar önce “köşemde yazmıştım” diyecek, hatta orada bulunanların önemseyeceği birisi ile de bu konuyu konuştuğunu ima edeceksin. Kimse senin ne yazdığını, kiminle konuştuğunu asla sorgulamaz. 
  • Yazdığın yazının başlığını uzun koyacaksın. Yazının başlığına bakan kişi önemli şeyler yazıyor intibaını edinmelidir. Bazen bu başlık bir satırı dahi geçebilir. Olsun, hiç fark etmez. Okuyucu senin neden uzun başlık koyduğuna bakmaz ve seni asla sorgulayamaz. Koyduğun başlıkta neredeyse yazdığın yazının bir özeti gibi de olabilir. Okuyucu senin böyle yapmandaki maksadı “kıvrak zekâna ve dolu dolu zeka küplerine” yorumlayacaktır. 
  • Çevremizde veya bize uzak ülkelerde, herhangi bir vesile ile Türk Bayrağı, ülkemize ait bir takım sembol ve resimler vs. kullanıldığı takdire (Brezilya ve Balkan ülkeleri örneğinde olduğu gibi) kesinlikle o olayı görmezden ve duymazdan geleceksin. 
  • İster çevremizde bulunan ülkeler olsun, ister başka bir ülke olsun, herhangi bir yolsuzluk, anarşik olay, iktidar muhalefet, çekişmesi ve hatta mafya hesaplaşmasını bile ülkemizle ilişkilendirecek, o olay sanki bizim ülkemizde oluyormuş gibi eleştirecek, bizim karşısında olduğumuz siyasi partiler ve yöneticilerimiz yapıyormuş gibi bir intiba bırakacaksın.
  • Bu konuda misal verecek olursak: Yazılan yazı ne kadar eski olursa olsun tehlike devam edeceği için bu gün de değerinden hiçbir şey kaybetmeyecektir. Okuyalım. “Bölücü terör mensuplarının siyasi uzantıları zaten çok ileri gitmişler açıkça ayrı bir millet olduğumuzu tastikleyin, devletin üniter yapısını bırakın devletin kurucu unsurunun teklikten çokluğa taşıyalım düşüncesini açıklama durumuna geldiler.” Sen bunu böyle demiş olmana rağmen, senin bu söylediğinin ne kadar doğru olduğunu hiç kimse merak edip ne sorgulayabilir, ne de araştırabilir.
  • Ayrıca şöyle de diyebilirsin: “Nitekim İktidar partisinin kuruluşundan bu tarafa yaptığı eylem ve söylemlerinde bunlar olduğu için ilk etapta ana dilde savunma hakkı verilmesi ile ilgili çalışma meclise sunulmuştur. Ana dilde eğitim şartlarına gelinmiştir. Türk toplumu hazır olmadığı için şimdilik olumsuz gibi tavırlar sergilenmektedir. Eğer eğitim dili şantajına da baş eğdirirlerse devletin birliği kalmayacaktır.” gibi biraz uzun bir cümle kuracak, ne demek istediğin aslında pek anlaşılmayacak. En önemlisi tehlikenin kapıya dayandığını vurgulayacaksın. Senin yazdığın yazının ve yaptığın öngörülerin seneler sonra doğru çıkmadığını hiçbir okuyucu takip etmez. Sen seneler önce böyle yazmıştın “ülke battı, bölündü” demiştin ama asla böyle olmadı diyen biri hiçbir zaman çıkmaz. Ama sen her zaman yukarıda olduğu gibi hep olumsuza yatacaksın.
  • Hatta yine; “”Bütün samimiyetimle söyleyebilirim ki yaşadığım yıllar ve okuduğum kitaplardan geçmiş dönemlerle ilgili edindiğim bilgiler içinde Türk milleti bu kadar ağır,

bu kadar kapsamlı bir baskının veya uluslararası organizasyonunun içine sadece kurtuluş savaşında düşmüştü. Yapılan baskı ve bilgi kirliliği nedeniyle toplumda öz güven eksikliği oluşmasına sebep oldu. 
İnsanlarımızda gelecek korkusu baş gösterdi. Karşı çıkarsam bedel öderim düşüncesi sorumluluktan kaçma sonucunu getirdi.”” 
Diyerek güya bütün samimiyetini ortaya koyacaksın. Sen böyle eleştiri dolu yazılar yazdığın halde “ne gibi bir bedel ödedin” diye sana kimse soramaz. Hiç merak etme yine hiçbir kimse senin samimiyetini ve özgüven eksikliğin var mı? Yok mu? asla sorgulayamaz, hatta soramaz bile. 

Görüyorsun değil mi yazarın kullandığı cümleyi, yazdığın yazının özü “artık her şey bitmiştir, Ülke battı, biz mahvolduk” olmalıdır. Kelimelerin ve cümlelerin böyle olmayabilir ama söylediklerinin özü bu olmalı. Okuyucu “bittik, mahvolduk” düşüncesine kapılmalı. 

Odgurmuş: Monşer ben sizin bu söylediklerinizin hiç birisini ne yapabilirim, ne de yazabilirim. Bu dediğiniz şeyleri eğer ben yazarsam kendi inançlarıma ters düşmüş olurum. Bu güne kadar iddia ettiğim fikir ve düşünceleri terk edip yeni bir kişilik olmam lazımdır ki, ben bunu asla yapamam. O yazar ve onun gibiler sol ve ulusalcı rüzgârlara kapılarak her şeyi ve her durumu hadsiz, hudutsuz ve hesapsız bir şekilde eleştirebilirler. Ben öyle yapamam. İyi gördüğüm şeyler size ters de olsa ben onu söylerim.

Monşer; ben sizden yardım talebimden vazgeçiyorum. Bırakın benim söylediklerim ve yazdıklarım topluma bazen ters düşse de kendilerini okumuş-aydın! Olarak görenler beni anlamasın. Bırakın benim hakkımda ileri geri konuşsunlar. Ben doğrularım söylemeye ve yazmaya devam ederim. İlla da sizin gibi ünlü! Bir yazar olmayayım. Ben Türk Milletinden yana olarak gördüğüm doğruları söylemeye devam edeceğim. Elbet bir gün ve elbet birileri beni anlar ve hak verir. 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeMebbistrendyol indirim kodutipobetPusulabetCasibomstarzbet giriştipobetbetturkey twitterbetturkey girişvevobahisgobahisbetsatligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comsekabetstarzbet adamsah.netbahis sitelerimarsbahiswinxbetbahis sitelericasino siteleriselçuksportsdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisiklasbahisbetebetbelugabahistipobetmariobetbetistmersin günlük kiralık evmarkajbetparibahisbetineceltabetmatadorbetgrandpashabetcasibomgobahisparmabetbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbetturkeyonwinsahabetrokubetmarsbahisextrabetikimisliwinxbetbahisalgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetmatiksupertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybetintobetdiscountcasinomostbetbetroadpiabetmeritkingholiganbetjasminbetasyabahisredwinbetkolikdiscountcasino7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotaresbetfavoribahispadisahbetnakitbahispolobetsekabetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetrexbetjetbahisjojobetonbahissuperbetinbetexperbetperbahigopokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinebetturkeymariobetfavorisen1xbetBelge istemeyen bahis siteleribahiscomtipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkom
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort