DOLAR 32,5608 % 0.13
EURO 34,9075 % 0.65
STERLIN 40,5770 % 0.99
FRANG 35,7202 % 0.18
ALTIN 2.431,22 % -0,07
BITCOIN 66.406,00 -0.135

Neye Karşı Olduğunuzu Açıkça Söyleyin 

Yayınlanma Tarihi :
Neye Karşı Olduğunuzu Açıkça Söyleyin 

Kime Neye Karşı Olduğunuzu Açıkça Söyleyin 

Kenan EROĞLU

Odgurmuş: Üstad’ım, sizi bir türlü anlayamıyorum. 

Monşer: Nedenmiş o, beni anlamayan hiç kimseyi anlayamaz. Ben çok açık bir insanım, söyleyeceğim bir şey varsa evelemeden ve gevelemeden söylerim. 

Odgurmuş: Sizi anlayamıyorum diyorum ya: Siz İslamiyet’e mi karşısınız? Yoksa Müslümanlara mı karşısınız? İşte bunu anlayamıyorum. 

Monşer: Bunda anlaşılmayacak bir şey yok, bak şu piyasaya, Müslüman’ım diye geçinen insanlara, dinimizi bir ticari meta gibi kullanıyorlar. Hâlbuki dinin yeri neresidir, “Dinin yeri insanın kalbi ile mabettir”,  “İbadette gizlidir, kabahatte gizlidir”. Ben bunu bilirim, bunu söylerim. Bizim “tek parti” döneminde durum bu şekilde özetlenmişti. Bu yüzden, din algısı insanların kalbine girmeli ya da sadece camilere girmelidir. Bu iki yerden dışarı çıkmamalı. İbadetini yapıyorsan da gizli yap, kabahat işliyorsan da gizli yap. Görüyorsun değil mi atasözü gibi. 

Odgurmuş: Yani diyorsunuz ki din insanın kalbinde olmalı, dışarıya vurmamalı, dışarıya bir yansıması olmamalı. İbadetini de yapacaksa, gitsin gizlice ya evinde yapsın, ya da  camiler var orada yapsın, inançlarını ve ibadetlerini ve dahi düşüncelerini caminin dışına çıkarmasın demek istiyorsunuz. 

Monşer: Eh bak sen de beni biraz anlamışsın, tam öyle olmamakla birlikte biraz öyle düşünüyorum. Şu sokaklara bak arkadaş, kara çarşaflar, acayip örtünmeler. Biz Cumhuriyeti bunun için mi kurduk, kara çarşaflardan kadınlarımızı kurtaralım çağdaş ve ilerici yapalım, Avrupai bir şekilde giyinsinler, dekolte kıyafetlerle partiler, balolar yapsınlar oralarda dans etsinler eğlensinler, gerekirse içkilerini içsinler, ama kara çarşafın altına girmesinler, o kara çarşafın içindekinin nasıl biri olduğunu insan anlayamıyor yahu. Yani güzel mi çirkin mi demek istedim. Sonra biz 23 Nisan balolarını neden icat ettik. Batı tarzı yaşamayı, giyinmeyi, eğlenmeyi göstermek ve öğretmek için icat ettik. Hatta devlet büyüklerimiz de bu balolarda örnek oldular ve ön ayak oldular. 

Çağdaş olmak lazım çağdaş.. 

Çağı yakalamak lazım. AAAhh ah, neydi o günler. “23 Nisan balolarında çocuklar gibi şendik”. Bak evlat özlüyorum o günleri be. 

Odgurmuş: Üstadım biz hani yedi düvele karşı milli mücadele yapmıştık ya,  bu milli mücadeleyi 23 Nisan baloları yapalım diye mi yaptık. Hem sonra ülkemizi işgal eden müstevlileri ülkemizden kovduktan sonra neden onların adet ve geleneklerini, hatta kıyafetlerini alalım ki onlar gibi olalım ki bunu bir türlü anlayamıyorum. 

Batı bize düşman mıydı, evet düşmandı. Bizi Balkanlardan hatta Anadolu’dan bile söküp atmak istediler mi, evet istediler. Hatta biz geldiğimiz Orta Asya’ya kadar kovalamak istediler mi evet istediler. Peki, biz ne yaptık, Çanakkale’de hepsini denize gömdük, daha sonra da askeriyle, halkıyla, çiftçisiyle, din adamıyla, okuldaki talebesiyle topyekûn bir milli mücadele verdik ve kazandık. Mücadeleyi kazandıktan sonra bazı yöneticilerimiz geri kalmışlığımızın sebeplerini dinimizde aramanın ve suçlu olarak İslam Dinini göstermenin derdine düştüler. 

Üstad’ım, biz şunu anlayamadık, bizim geri kalmamıza sebep olan şey dinimiz değil ki dinimizi ve Müslümanlarımızı suçlayalım. Velev ki bizim geri kalmamıza sebep olan Dinimiz İslamiyet: Osmanlı da bu yüzden yıkıldı ve dağıldı. Ardından Cumhuriyeti kurduk mu? Kurduk,, dinimizi toplum hayatından çıkarmaya çalıştık mı? Çalıştık. İslamiyet’le ilgili ne kadar kanun varsa hepsini kaldırıp bizi düşman olarak gören ve bizim de kendilerini düşman olarak gördüğümüz ve Çanakkale’de, Milli Mücadelede bizi yok etmeye çalışan Batı’dan yeni kanunlar almadık mı? Aldık. Batılılar gibi bir yaşantı benimsemedik mi? benimsedik. Peki, neden ülke olarak hala dünya milletleri arasında hep gerilerde bulunuyoruz. Bu demektir ki bizim geri kalışımızın sebebi İslamiyet değil. 

Hatta Devlet-i Aliyye altı yüz sene ayakta kaldı. Din gayreti olmasaydı, iman hareketi olmasaydı bırakın altı yüz seneyi altmış sene bile ayakta kalamazdık. 

Monşer: Bir şeyler söylüyorsun ama doğru mu yanlış mı belli değil. Sen görmüyor musun, piyasada dolaşan haberleri ve resimleri. Hatta Araplar oturmuşlar, koskoca bir dana mıdır koyun mudur elleriyle yiyorlar, Afrika’da, aç susuz yaşayanları hiç düşünmüyorlar. Bu kadar da şatafat olmaz ki. 

Odgurmuş: Üstad’ım, kim çekmiş, nerede çekilmiş, ya da nasıl bir mizansen yapılmış bilmeden insanları yargılıyoruz. O et yemeğini yiyenler belki de Hıristiyan Araplardır, belki de başka bir şeydir. Ankara’da İstanbul’da herhangi iyi olarak bilinen bir lokantaya birkaç misafirinizle gitseniz, ona benzer bir sofra donatıyorlar. Ana yemeğin yanına küçük küçük kaplara çok çeşitli yiyecekler koyuyorlar. Sonra büyük şehirlerde herhangi bir zenginin lokantada ya da evinde verdiği ziyafette neler yeniyor, neler yenmiyor, sofrasında neler var neler yok hiç yayınlamıyor, hiç misal olarak göstermiyorsunuz. Yanlış anlamayın lütfen. Ben onlar da yayınlansın teşhir edilsin demek istemiyorum.  Ama bu gibi şeyleri bir Müslüman yaparsa hemen resimlerini paylaşıyor altına olmadık şeyler yazıyor, her türlü hakareti yapıyoruz. Bizim amacımız Müslümanları mı suçlamak, yemek yiyenleri mi suçlamak anlaşılmıyor. 

Monşer: Sonra üstleriyle başlarıyla haşema denilen şalvarlarıyla denize ve havuza giriyorlar. Aman ne çirkinlik, ne çirkinlik. Sonra çıkıyorlar, o giydikleri şeyler üstlerine yapışmış bir vaziyette. O şeyi giyseler ne giymeseler ne, üstlerine yapışınca daha da çirkin bir görüntü oluyor, hâlbuki ne güzel mayolarını, bikinilerini giyseler çağdaş bir Avrupalı gibi sere serpe denize girseler kim ne diyecek canım. Biz kimsenin giyimine kuşamına karışmayız. 

Odgurmuş: Üstadım yine aynı şeyi yapıyorsunuz. Herhangi bir kişi bir yanlış yapsa ve o kişinin de başı kapalı olsa hemen bunu bayrak yapıyor sayfalarınıza dikiyorsunuz ve olmadık sözlerle ve yanlış değerlendirmelerle karalıyorsunuz.  Herhangi birinin ya da belli merkezler tarafından üretildiği anlaşılan ve algı operasyonlarına malzeme olabilecek ne kadar görüntü vs. varsa hemen paylaşıyorsunuz. Meselenin aslını esasını öğrenmeden basıyorsunuz kalayı. 

Sonra her insan gibi her hangi bir Müslüman hata yapamaz mı? Tabii ki yapar. Binlerce, milyonlarca insanın içerisinden bir tane misal bulup, onun üzerine yükleniyorsunuz. 

Monşer: Canım bu başı kapalı ve sakallı insanlar da yanı çok temiz insanlar değil. Baksana vakıf yurtlarında neler oluyor, kim bilir bizim bilmediğimiz, duymadığımız yerlerde neler oluyordur. 

28 Şubat sürecinde Fadime Şahin’i, Müslüm Gündüz’ü hatırlasana, neler yapmışlardı. Hatta Müslüm Gündüz denen sakallıyı Banyoda kıskıvrak yakalamışlardı. 

Odgurmuş: Üstadım siz neler söylüyorsunuz, Bu Fadime Şahin ve Müslüm Gündüz vakasının birer mizansen olduğu ortaya çıkmadı mı? Sanki çıkmamış ve her şey anlaşılmamış gibi hareket ediyor ve önyargılarınızla karalamaya devam ediyorsunuz. 

Monşer: Bu dinciler var ya iktidardan da güç alıyorlar. Her türlü işleri yapıyorlar. Ülke batıyor senin haberin yok. Ahlaksızlık diz boyu. Bazı Ulusal  Kanalları seyretmiyor musun, Gözcü-mözcü gazetesi okumuyor musun?  Hatta ülke batmış, gizli enflasyon anamızı ağlatmış da bizim haberimiz yokmuş. Bak göreceksin biz bahara çıkamayız. Şimdi de ABD ile savaşa girecekler, ondan sonra gelsin savaş, gelsin ABD işgali. Bu iktidar bizi mahvetti hiç olmazsa böyle kurtulmuş oluruz bu hükümetten. 

Odgurmuş: Sizi anlayamıyorum diyorum da yok anlarsın diyorsunuz. Ülkede yaşayan insanların çok önemli bir bölümü Müslüman değil mi. Evet. Peki, bu insanlar din eğitimini nereden alıyorlar. Küçükken mahalledeki Cami Hocasından, İmam Hatip liselerine gidenler ise o okullardan alıyorlar. Peki diğer insanlar dini nerden öğrenecekler, hatta sizin söylediğiniz gibi doğru dini nereden öğrenecekler. Onun bir okulu, bir kurumu var mı? Yok. O halde vermediğin bir eğitimin olumsuz sonuçları için neden Müslümanları suçluyorsunuz. Bu insanlar, ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan çeşitli tarikatlarından de dini eğitin alıyor olabilirler, dini cemaat ve gurupların neler yaptıklarını FETÖ örneğinde gördük. 

Siz Cumhuriyetle birlikte tüm dini kurumları kapattınız, dini hayatı baskı altına aldınız. Peki, bu insanlar nereden din bilgisi alacaklardı. Ailelerinden diyeceksiniz belki, aileleri kim yetiştirecekti. Jandarma korkusuyla nöbetleşe gözetleme yaparak Kur’an öğrenmeye çalışıldığını siz bilmiyor musunuz? Öğretmediğiniz, vermediğiniz, okutmadığınız bir dersten dolayı insanları sorumlu tutuyorsunuz. Önce hakkıyla öğretin ardından da isteyin ya da yanlış yaptınız deyiniz. 

İnsanlar daha geçtiğimiz senelere kadar iyi bir dini eğitim alabilmek için Mısır’da bulunan El Ezher Üniversitesini tercih ediyorlardı, neden. Çünkü Türkiye’de ileri bir dini eğitim veren bir kurum yoktu da ondan.  

 Monşer: Biz çağdaş bir millet yaratmak için  bu işleri yaptık, fakat nerden bilelim bu cahil halk bu kadar direnecek, her türlü gelişmemize karşı çıkacak, şapka giymeyecek, şalvar giymeye devam edecek. Halk cahil, halk geri Zaten halk dediğin nedir ki bir yığın. Bir sürü, kolayca kanıyor, nereye çekersen oraya gider dedik ama hala çağdaşlaştıramadık. 

 Odgurmuş: Halka cahil, halka sürü diyorsunuz, nereye çekerseniz oraya gider diyorsunuz, buna mukabil, halkı istediğiniz yere getiremediniz. Dini duygularını bastırdınız, dini hayatını yasakladınız. “laiklik elden gider” diye milletin ensesinde boza pişirdiniz, şunu anlamalısınız artık, halka saygı duymalısınız. Halk sizi seçmiyor diye kızıyorsunuz. Siz halkın değerlerine saygı duymuyorsunuz ki halk sizi seçsin. Maalesef, siz de böyle davranıyorsunuz, Milliyetçi olarak bilinenlerin bir kısmı da böyle davranıyor. Halka-millete önem vermiyorlar.. 

Ben anlıyorum ki siz Müslümanların bir kusuru bir kabahati olduğunda bunu bayrak yapıp sokaklara çıkıyor, sosyal medyada paylaşıyor, üstüne çirkin yorumlar yapıyor, herkese duyurmaya çalışıyor, dolayısıyla Müslümanları mahkûm etmeye çalışıyorsunuz. Siz aslında Müslümanlara değil, İslamiyet’e toptan karşısınız. Bunu açıkça ilan edemiyorsunuz, hata yapan, yanlış yapan, yanlış bir hareket içinde olan herhangi biri üzerinden İslamiyet’e saldırıyorsunuz. 

Üstadım, bu huylardan vazgeçmeniz lazım. İslamiyet ve Müslümanlık hakkında tek kitap okumadan, Müslümanları ve İslamiyet’i eleştirmek size pek yakışmıyor. 

Halka-millete doğru dürüst okullar ve dini öğrenecek kurumlar açar, dini hayatı öğretirsiniz ardından da bu insanlardan istersiniz. Şimdi ne veriyorsunuz ki neyi istiyorsunuz. Buna hakkınız yok. Daha dikkatli konuşmalısınız. 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabetBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort