DOLAR 32,5565 % 0.19
EURO 34,9526 % -0.13
STERLIN 40,7489 % -0.19
FRANG 35,6690 % 0.11
ALTIN 2.445,56 % 0,38
BITCOIN 64.086,35 -0.214

HER DEM YENİDEN DOĞARIZ

Yayınlanma Tarihi :
HER DEM YENİDEN DOĞARIZ

“HER DEM YENİDEN DOĞARIZ”

Mehmet Nuri Yardım


Asrın felaketi büyük depremin yaraları sarılıyor. İki haftadır Türkiye’de muazzam bir yardım seferberliği ve dayanışma yaşanıyor.
Hepimiz iki haftadır millet olarak acılar yaşadık, yaşıyoruz. Elbette bu afet, bizim için bir imtihan. Birçok ülkeden daha geniş bir alanda çok şiddetli iki sarsıntı oldu. ‘Dünya tarihinin en müessir depremlerinden biri’ olan ve asrımızın en şiddetli zelzelesi kabul edilen bu felakete rağmen Türkiye, sapasağlam ayakta! Olağanüstü bir diriliş, direniş ve dayanışma yaşanıyor. Tıpkı 15 Temmuz’da ve korona salgın sürecinde olduğu gibi. Bu zorluğun da üstesinden geleceğiz inşallah. Kutlu alın teri ve mübarek gözyaşlarının yeşerttiği güzelim sevgi, merhamet ve şefkat çiçekleri, vatan sathında yine açıyor. Devlet ve millet işbirliğinin şahikasına erişiliyor. 85 milyon insanımız ruhu, canı, aklı, vicdanı ve yüreğiyle kenetlenmiş hâlde bölge insanlarımıza yardım yolluyor.
Peygamber Efendimizin buyruğuna göre enkaz altında kalıp ölenler şehittir. Yaklaşık 40 bin şehidimiz var. Yaralılarımız ihtimamla tedavi ediliyor. Kerim Devletimiz bütün gücüyle depremden etkilenen 11 ilimizin her köşesinde. Şehirde, ilçede, kasabada, köyde. Gazetecilerimiz bölgeyi karış karış geziyor, haberleriyle toplumu aydınlatıyorlar. Pek çok televizyonda bölgedeki göz yaşartıcı yardımlaşma ve dayanışma örnekleri gösteriliyor. Doğrusu meslektaşlarımızla iftihar ettim. İki haftadır bölgede, zor şartlarda görevlerini en iyi şekilde ifa ediyorlar. Badirenin atlatılmasında destek ve uyarılarıyla hepimizi bilgilendiren gazetecilerimiz, yüz ağartan çalışmalarıyla göz dolduruyor.
Can kayıplarımız çok fazla. İçimiz yanıyor. Bölgede asırlardır ayakta duran birçok tarihî eserimiz de hasar gördü. 11 şehrimizde camiler, çeşmeler, köprüler, medreseler, türbeler ve diğer tarihî yapılar ya yıkıldı, ya da hasar gördü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı açıklamada, bu illerimizdeki bütün tarihî yapıların gözden geçirileceğini, zarar gören yapıların restorasyonuna hemen başlanacağını, bunun için gereken bütçenin ayrıldığını söyledi. Bu hassasiyet, kültür sanat dünyasını şüphesiz çok sevindirdi.
SANAT DÜNYASINDA HÜZÜN
Depremde bazı yazarların enkaz altında kalması ve hayata veda etmesi edebiyat, kültür ve sanat dünyasında hüzünlere yol açtı. Yenisöz gazetemizin kıymetli yazarı Ahmet Doğan İlbey Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalarak şehadet şerbetini içti. Bu şehrimizin değerli simalarından Yaşar Alparslan Hoca da ebedî yolculuğa çıkanlar arasındaydı. Ve hikâyeci Recep Şükrü Güngör de hepimizi kederde bırakarak büyük davete icabet etti. Yazar Hacı Bayram Samsa ise eşiyle birlikte ecel şerbetini içti. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Hocamızın amcaoğlu Remzi Sırma da Hakkın rahmetine kavuştu. Şair yazar dostum Hüseyin Akın ise yeğenini ve ailesini yitirdi. Sosyal medya hesabında üç gün önce şu paylaşımı yaptı: “Afad ekipleri 10 gün sonra Emir’imizin, Ali Emir’imizin, Erva Nehir’imizin ve Nur’umuzun cansız bedenlerini Ronesans Rezidans enkazından çıkardılar. Ekipler anne babayı çocuklarının üzerine kenetlenmiş halde buldular. Bu deprem bölgesinde insanlar beterin beteriyle teselli buluyor. Allah kimseye böyle acılar yaşatmasın.” Yazar Mehmet Ali Bulut’un Gaziantep’teki 20 akrabası da mukadder olan şehadete erişti. Bu hadise üzerine Üsküdar’da gerçekleşen taziye programına katılım yüksek oldu. Okuyucuları Bulut’a başsağlığında bulundular. Hikâyeci yazar Ali Şanverdi, Osmaniye’de şehit olanlar arasındaydı. Ahmet Köseoğlu, yeğeninin evladını cennete uğurladı. Ercan Kozanoğlu, Yalçın Çetin ve Oğuz Paköz vefat eden yazarlardan. Gaziantep’te yaşayan yazarlar Necmeddin Şahiner ve Burhan Bozgeyik’i aradım. Her iki yazarımız ve aileleri iyi, ancak üzüntüleri büyüktü. Şanlıurfalı dostum, meslektaşım, gazetemizin yazarı Eyyüp Azlal, köşesinde yaşadığı afeti anlattı. “Peygamberler Şehri”mizde yaşayan bir başka yazarımız Abdülkadir İkbal ağabeyimizdi. Şükür o da iyi. Birecik’te ikamet eden yazar dostum Mehmet Nuri Bingöl’ü ve yeğenlerimi aramıştım. Hadiseden hâliyle sarsılmışlardı. Yazarımız Prof. Dr. Sefa Saygılı ve Prof. Dr. Ümit Meriç’in bazı yakınları Hatay’da rahmet-i Rahmana kavuştu. Arayıp taziyede bulundum. Kahramanmaraş’ta birçok akrabasını, komşusunu, hemşehrisini kaybeden Vehbi Vakkasoğlu, Ahmet Maraşlı, Mehmet Köşker ve Duran Boz da büyük hüzün yaşayan yazarlarımız arasında. Dostum Sadık Yalsızuçanlar’ın kuzenleri Malatya’da depremde enkaz altında kalıp Rablerine kavuştu. Aynı şehirde yaşayan yazar kardeşimiz Erol Afşin binalarının hasar görmesi üzerine İstanbul’a geldi. Diyarbakır’da oturan yeğenim İbrahim Yardım, ailesiyle birlikte geçici olarak başka bir mekânda kalmak zorunda kaldı. Kuruluş Osman dizisinin oyuncusu Çağdaş Çankaya ve eşi Zilan Tigris de vadelerini tamamladı.
KAHRAMAN ÇOCUKLAR
Depremde çocuklarımız, büyük sınavdan geçtiler. Enkaz altında günlerce kaldılar, sabırla kurtarılmayı beklediler. Hâliyle korktular, yaralandılar ama asla pes etmediler. Zira onlar geleceğin kahramanlarıydı. Bir arkadaştan gelen şu paylaşım çok manidardı. Çocuk kahramanlarımız, o satırlarda şöyle anlatılıyordu: “55 saat avucunu sıkmadan, uyumadan muhabbet kuşunu tutan çocuktan güveni, 88 saat sonra ‘Önce kedimi kurtarın.’ diyen çocuktan adaleti, 90 saat sonra enkazdan çıkan çocuğa uzatılan suyu ‘Daha muayene olmadım.’ diye içmemesinden bilimi, 78 saat sonra enkazın altında kalan çocuğun ‘Çıkamam, çıkarsam babam sıkışır.’ sözünden merhameti, 61 saat sonra çıkarılan çocuğun ‘Annemin sesi kesildi. Önce ona bakın.’ demesinden vicdanı öğrenmeli insan. Çocuklardan alacağımız çok ders var.” Bu kahraman çocuklar bizim. Gıda, giysi ve barınma ihtiyaçları karşılanıyor. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çocuk Yayıncıları Derneği, deprem bölgesindeki çocuklarla, geçici barınma merkezlerine gönderilen çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere “Kitap Destek Kampanyası” başlattı. Kampanyanın ilgi görmesini ümit ediyorum.
HALKIMIZDA DAYANIŞMA
Halkımız büyük bir dayanışma içinde. Derin acısını içine gömdü ama moralini bozmadı. Zira maneviyatı sağlam. Bunu televizyon ekranlarında yapılan röportajlarda görebiliyoruz. Yurdumuzun dört bir yanından vatandaşlar, afet bölgesine koşup gidiyor. Arabalarına gıda, giyim ihtiyaçlarını dolduran hayır sahipleri, bölgedeki insanlara teselli ve şifa oluyor. Vakıf ve dernekler, iki haftadır seferber. Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere resmî kurumlar göz dolduran başarılara imza atıyorlar. Bütün bu millî seferberlikte bazı ucuz ve kifayetsiz politikacılar, kimi samimiyetsiz parti genel başkanları, bu millî matemi dahi kullandılar. Utanmadan, sıkılmadan saldırgan muhalefet yapmaya, yalan söylemeye kalkıştılar ve halktan büyük tepki gördüler. Bölgede iki kesime karşı nefret hissi uyandı: Biri yağmacılar, diğerleri yalancılardı. İrfan sahibi olan basiretli halkımız, ağırbaşlılığı, metaneti ve tevekkülüyle bu şaşkınlara iltifat etmedi, reddetti. Devletine olan büyük güvenini bir kez daha gösterdi. “Bu afet Allah’tan. sabırla karşılıyoruz. Devletimiz, ilk günden itibaren yanı başımızdaydı. Allah Cumhurbaşkanı’mızdan razı olsun. Rabbim Devletimize, milletimize zeval vermesin.” diye dua ettiler. Böylece bozguncu bazı politikacılar ile istismarcı PKK, FETÖ gibi ihanet örgütleri hüsrana uğradı.
TÜRKİYE TEK YÜREK
Her gün nefesimizi tutuyor, haberleri dinliyoruz. Âdeta ekranlara kilitlendik. Acıyı ta yüreğimizde hissettik. Bazen kedere boğulduk, bazen de ümide kapıldık. ‘Hayat koridorları’ oluşturulurken sevincimiz katlandı. Tam bu esnada Türkiye’nin en çok izlenen televizyonları, yardım için ortak yayında bir araya geldi. Halkımızın ve iş dünyasının ‘yardım kampanyası’na ilgisi çok büyük oldu. Çocuklarımız depremzedeler için kumbaralarını kırıp harçlıklarını kardeşlerine yolladı. Türkiye, tek yürek olduğunu dosta düşmana gösterdi. Şimdi yaralarımızı sarma zamanı. Asrın felaketinde vefat eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Biz aziz bir millet, yüce bir devlet ve şanlı bir ümmetiz. Allah birliğimizi, dirliğimizi daim eylesin. Şu anlamlı sahne ile yazımı sonlandırıyorum. Deprem bölgesinde arama kurtarma ekibinde çalışan bir kahramana, gazeteci sorar: “Bu tehlikeli alanda çalışırken canını düşünmüyor musun?” Anında verilen cevap muhteşemdir: “Canım Türkiye’dir.” Başlığımızı bir ilahisinden emanet aldığımız hakikatli şair, büyük derviş Yûnus Emre, bakın yedi asır sonra biz sevenlerine ve kardeşlerine nasıl sesleniyor ve kutlu müjde veriyor: “Her dem yeniden doğarız/Bizden kim usanası”.
(Milat Gazetesi, 19 Şubat 2023)

APARTMANLARIN GİRİŞLERİNDEKİ KOLONLARA DİKKAT!
Artık toplumun büyük çoğunluğu apartmanlarda yaşıyor. Şüphesiz bir semte ve apartmana yerleşirken oranın depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmak zorundayız. Yerleştik diyelim, bu sefer de apartmana zarar verecek faaliyetlere izin verilmemeli. Apartmanların büyük çoğunluğunun giriş katlarında işyerleri var. Bu dükkânları kullanan bazı kişiler, bazen tamahkârlık edip mekânını biraz daha genişletmek adına apartmanı ayakta tutan kolonları insafsızca ve akılsızca kesebiliyor. Bu aslında kasıtlı bir cinayet! Buna dikkat edilmeli! Apartman sakinleri, teyakkuz hâlinde olmalı. Sonuçta apartmanda oturan onlarca insanın hayatı söz konusu. Ben oturduğum apartmanın girişindeki işyerine baktım. Kolonlar sağlam duruyor. Ama bu kontrolü hepimizin yapması gerek. Unutmayalım ki, 99 Depremi’nde Avcılar’daki büyük yıkımın sebeplerinden birisi de, apartman girişlerindeki iş yerlerinde bulunan kolonların kesilmesiydi. 6 Şubat 2023 Depremi’nde de benzer gerçekler var. Hepimize düşen görev, oturduğumuz apartmanı koruyup kollamak ve gereğini yapmak. Şüphesiz belediyeler de kolonu kesilen apartmana müdahale etmek ve gerekenleri yapmak mecburiyetinde. Elbirliğiyle inşallah “Önce tedbir, sonra tevekkül.” diyeceğiz. Devlet de, vatandaş da üzerlerine düşen görevi yerine getirecek. Başka yolumuz da, çaremiz de yok! (M.N.Y. 19 Şubat 2023 Pazar)

YATAY MİMARİYE DÖNÜŞ ŞART: 3 KAT YETERLİ!
Gece gündüz deprem bölgesinden haberler dinliyoruz. Üzücü haberler çok ama sevindirici olanları da var. Mesela Hatay’ın Erzin ilçesi, depremde pek hasar görmedi. Bu durumu, bölge halkı şöyle açıkladı: “İlçede apartmanların az katlı olması yıkımı önledi. Belediye bu konuda çok hassas davranıyor.” Darısı, diğer bütün ilçelerimizin, illerimizin başına… Erzin’deki bu örnek davranış, bütün Türkiye’nin her yerinde yaygınlaştırılmalı. Bilhassa deprem bölgesinde yeni yapılacak binalar, kesinlikle üç kattan fazla olmamalı. Deprem beklenen şehirlerde de öyle. Artık hırslarımızdan arınıp akıllıca hareket etmek ve toprağa yakın olmak zorundayız. Aksi takdirde birçok şehirde yükseltilen gökdelenler, Allah korusun istenmeyen hadiselere ve acı ölümlere sebep olabilir. Bunu hiç unutmayalım…
(M.N.Y. 19 Şubat 2023 Pazar)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusucasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyBelge istemeyen bahis siteleritipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabetportobetSekabet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort