DOLAR 32,3313 % 0.01
EURO 35,0061 % -0.23
STERLIN 40,9378 % 0.06
FRANG 35,8918 % 0.06
ALTIN 2.321,86 % 0,06
BITCOIN 2.294.770 2.388

MHP’li Yalçın: Şovu bırak, güvenliğe bak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
MHP’li Yalçın: Şovu bırak, güvenliğe bak

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, iktidarın tek başına Türkiye’nin güvenliğini ilgilendiren sorunların üstesinden gelmesinin mümkün olmadığını belirterek, “MHP olarak iktidarı; kamuoyunun ve muhalefetin desteğini alması, gerçekleri gizlememesi konusunda uyarıyoruz” dedi. 

 

Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması tartışmaları hakkında gazetemiz Ortadoğu’ya özel açıklama yapan Yalçın, Hükûmet; Türkiye’nin güney sınırında güvenli koruma bölgeleri oluşturulması gibi fevkalade ciddi ve hayati bir konuyla ilgili keyfî hareket etmemelidir. 40 vatandaşımızın serbest bırakılmasıyla ilgili şov yapmayı bir tarafa bırakıp ihtiyaç duyulan yeni savunma ve güvenlik stratejisi konusunda TBMM’de gizli veya açık oturumlar düzenleyerek millî mutabakata dayalı çözümler üretilmesine önayak olmalıdır” çağrısı yaptı.

 

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, Yeni bir mülteci akınına karşı Suriye’nin kuzeyinde tampon bölge oluşturma seçeneği Türk ve kamuoyunda çok yönlü olarak tartışıldığını belirterek, “Tartışmalara Türk hükûmetinin IŞİD’e destek verdiği iddialarıyla örgütün elindeki 49 rehinenin aniden serbest bırakılması da eklenince ortaya çok bilinmeyenli bir bölgesel denklem çıkmıştır. Bu denklemin giderek daha karmaşık bir hâl almasının sebebi, Türkiye’nin bölgedeki mevcut şartlara ve konjonktüre uygun yeni bir savunma ve güvenlik konsepti belirleyecek dinamizm, kabiliyet ve performansı gösterememesidir” dedi.

 

Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması tartışmaları hakkında gazetemiz Ortadoğu’ya özel açıklama yapan Semih Yalçın şünları söyledi:

“Bölgede ne olup bittiğini iyi anlayabilmek ve sağlıklı bir analiz yapabilmek için öncelikle meselenin tarihî arka planına göz atmak gerekmektedir. Ne zaman Türkiye’nin sınır güvenliği, savunması ve bütünlüğünün korunması söz konusu olsa o vakit Misak-ı Millî gündeme gelmektedir ki bu normaldir. Çünkü Misak-ı Millî Türk egemenliğinin sınırlarını belirleyen bir metin olduğu kadar millî güvenlik stratejisi açısından da önemli bir belge mahiyetindedir.

 

Mustafa Kemal Paşa’nın telkinleriyle son Osmanlı parlamentosunda ve Ankara’da kurulan Birinci TBMM’de de kabul edilen Misak-ı Millî ile sadece Türklerle meskûn bölgeler belirlenmekle kalınmamış, yeni teşekkül eden Türk devletinin “güvenlik kuşağının” çerçevesi de çizilmiştir. Böylece Birinci Dünya Savaşı sonunda ortaya çıkan konjonktüre göre milletimizin yaşayabileceği, güvenliğinin sağlanması ve savunulması mümkün olan coğrafyanın hudutları tespit edilmiştir. Misak-ı Millî metni, Osmanlı Devleti’nin külleri arasından merkezî Anadolu’da teşekkül eden yeni Türk devletinin varlığını sürdürebilmesi için coğrafi, sosyal, kültürel ve askerî gerçeklerin göz önüne alındığını göstermektedir.

 

MİSAK-I MİLLÎ SINIRLARI VE “YENİ TÜRKİYE”

 

Millî Mücadele kurmayları Millî Misak’ta hudutları çizilen toprakları kurtarmak ve korumak için azami gayret sarf etmişler, bu çabaları Cumhuriyet kurulduktan sonra da sürmüştür. Bu hakikatin en çarpıcı örneği Hatay’dır. Atatürk’ün önderliğindeki “Yeni Türkiye”, Türklerin yoğunlukla yaşadığı ve Misak-ı Millî sınırlarına dâhil bulunan Musul Vilayetinin topraklarımıza katılması için de mücadele etmiştir.

Lozan Barış Konferansı ve sonrasında Musul konusunun çıkmaza girmesi Türkiye’yi, bölgeyi savaşarak kazanma düşüncesine yöneltmiştir. Konferansın başarısızlığa uğraması hâlinde karşılaşılacak güçlükler için Genelkurmay Başkanlığı tarafından “çok gizli” kaydıyla bir harekât planı hazırlanmış fakat tatbik safhasına konulamamıştır.

 

Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa, Musul üzerine bir askerî harekâtı çeşitli zamanlarda müzakere etmişlerdir. Hatta Cumhuriyet kurulduktan sonra Kâzım Karabekir Paşa’ya Musul’un alınması için oluşturulacak kuvvete kumanda etmesi teklifinde dahi bulunmuşlardır. Ancak Karabekir Paşa yeni savaştan çıkmış devleti tehlikeye sokacağı gerekçesiyle bu teklifi kabul etmemiştir. Churchill’in ifadesiyle “bir damla petrolün bir damla kandan daha değerli olduğu”  düşüncesindeki İngilizler, Musul’dan hiç vazgeçmemişlerdir. Savaş yorgunu ve fakir Türkiye’nin gücü, ne Lozan görüşmelerinde ne de sonraki aşamalarda İngiliz diplomasisinin inat ve ısrarını kırmaya yetmiştir.

Atatürk’ün Türkiye’nin Akdeniz ve güney sınırlarının güvenliğinin Kıbrıs’tan geçtiğine dair vasiyet tarzındaki beyanı da aynı Misak-ı Millî anlayışının ürünüdür.

 

AYRILIKÇI FİTNE TOHUMLARI

 

Bugün Türkiye’nin güney sınırlarında yaşadığımız sıkıntıların, çekilen sancıların temelinde Misak-ı Millî’nin tam olarak hayata geçirilememesi yatmaktadır. Dikkat edilirse Misak-ı Millî konusuyla ilgili tartışmalar genellikle Türkiye’nin güney sınırları üzerinden yapılmaktadır. Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İngiliz politikalarının Arabistan, Suriye, Irak, Filistin ve Lübnan gibi güneydeki Osmanlı beldelerine ektiği ayrılıkçı fitne tohumları o kadar etkili ve kalıcı olmuştur ki buralarda müstakil devletler kurulduğu hâlde istikrarsızlığa, terör ve fitne üretip ihraç etmeye müsait demografik bir yapı ortaya çıkmıştır.

 

TEHDİTLER HEP OLDU

 

Diğer yandan Misak-ı Millî doğrultusunda Musul’un vatan topraklarına katılması sağlanamadığı için Irak’ın kuzeyinde sürekli güvenlik zafiyeti ve açığı kendini göstermiş, bu bölge zamanla Türkiye’ye yönelik tehdit içeren lojistik destek alanı ve terör kaynağı hâline gelmiştir. Hem Millî Mücadele hem de Cumhuriyet dönemlerinde yalnız Irak’ta değil, Suriye’de de Türkiye’ye yönelik tehditler baş vermiştir.

Durum bugün de böyledir. Türkiye’nin güvenliğine yönelik tehditler yine güney sınırları üzerinden gelmektedir. Dün İngilizler bu ülkelerdeki farklı dinî ve etnik unsurları Osmanlı Devleti’nin aleyhine tahrik etmiş ve kullanmıştır. Bugün de aynı politikalar ABD ve onun ileri karakolu konumundaki İsrail tarafından sürdürülmektedir.

 

 TÜRKİYE ELİNE GEÇEN İMKANLARI KULLANAMADI

 

Türkiye Körfez Savaşı ile eline geçen imkân ve fırsatı da iyi kullanamamıştır. 1991’de bölgede meydana gelen otorite boşluğu ve 1995 yılında Kuzey Irak’a PKK’yı vurmak için yapılan askerî harekât sonrasında, hatta daha sonra PKK’ya yönelik operasyonların arkasından Kuzey Irak’ta Türkiye tarafından bir tampon bölge oluşturması fikri gündeme gelmiştir. Ancak konjonktür müsait iken bu yapılamamış, uluslararası alanda Türkiye’nin haklı tezleri muhataplarına ve dünya kamuoyuna anlatılamamıştır.

 

Bugün bu mesele hakkında kamuoyunda bilinmeyen konulardan biri, Musul’la ilgili 1926 tarihli Ankara Antlaşması’na göre Türkiye’nin, Irak’ın 75 kilometre içerisine kadar eşkıya takibi hakkı bulunmasıdır. Aynı meseleye dair yeni bir sınır antlaşması yapılmadığı müddetçe bu anlaşma bugün de fiilen geçerlidir. Ancak Türkiye’nin gerek Irak nezdinde gerekse uluslararası platformda girişimde bulunarak söz konusu hakkını kullanabilmesi icap etmektedir.

 

 TAMPON BÖLGE MESELESİ

 

Eşkıya takibi meselesiyle güvenli koruma bölgesi oluşturma konusu birbiriyle doğrudan alakalıdır. Tampon bölge hem harekât ve manevra kabiliyetini arttıracak hem kalıcı sonuç almayı hem de korumasız ve masum yerel unsurlara daha güvenli hizmet götürme imkânı sağlayacaktır.

Tampon bölge konusu, Türkiye’nin güvenlik çıkarlarının korunması yanında uluslararası güçler harekete geçirilerek Türkiye’nin sırtındaki ekonomik ve sosyal yükün azaltılması bakımından da önem arz etmektedir.

Madem Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükûmet Suriye’nin kuzeyinde yeni bir mülteci akınının doğuracağı muhtemel mahzur ve tehlikelerden kurtulmak için bir tampon bölge oluşturma fikri için zemin yoklamaktadır, bu MHP’nin daha önce önerdiği gibi Suriye hududu ile sınırlı kalmamalı, Irak’a da teşmil edilmelidir.

 

SİLOPİ’DEN HATAY’A KADAR UZANAN BİR HİLAL ÇİZİLMELİ

 

Çünkü Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden unsurlar sadece Suriye üzerinden gelmemekte, aynı zamanda Irak’ın kuzeyi de terörist yuvası konumunu muhafaza etmektedir. Diğer taraftan IŞİD’in baskı ve saldırıları yüzünden buradan da Türkiye’ye yönelen bir mülteci akını söz konusudur. Bu itibarla Türkiye’nin iki ayrı ama birbiriyle irtibatlı tampon bölge oluşturması gündeme getirilmelidir.

Birinci tampon bölge, Irak’ta Kandil’in güneyinden Silopi’ye kadar uzanan havaliyi içine alan yay üzerinde oluşturulabilir. İkinci tampon bölge ise yine Silopi’den Hatay’a kadar uzanan bir hilal çizilerek kurulabilir. Tampon bölgeler, sınırdan sızmalara önleyeceği gibi Türkiye’den toprak koparmaya odaklanan PKK-PYD’nin bölgede hâkimiyet tesisine de son verecektir.

Meseleyi terör örgütlerini tepelemekle; savaş mağdurlarına, muhacir ve mültecilere konteyner ve çadır kentler kurularak hizmet verilmesiyle sınırlandırmamak icap etmektedir. Tampon bölgeler aynı zamanda Musul ve Kerkük’teki, Suriye’deki Türkmen varlığının emniyeti ve haklarının korunması açısından caydırıcı bir zemin meydana getirecektir.

 

 HÜKÜMET KENDİ BİLDİĞİNİ OKUDU

 

Türkiye’nin kendi sınır güvenliğini temin için güneyde tampon bölge kurulması fikri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından çeşitli vesilelerle yıllardır dile getirilmektedir. Ancak bu konuda hükûmet, ne partimizin ne de diğer muhalefet partilerinin sesine kulak vermeyip kendi bildiğini okumaktadır.

Ayrıca uluslararası platformda Türkiye bu konuda yalnızlıktan kurtarılmalı; sadece ABD, İngiltere Fransa ve Almanya gibi ülkelerle değil, bölgede çıkarları bulunan Rusya ve Çin ile de mesele enine boyuna görüşülerek destekleri alınmalıdır.

Türkiye’nin kendi başına hareket ederek maceraya girmesi, Orta Doğu bataklığına tamamen saplanması demek olacaktır. Türkiye bundan şiddetle kaçınmalıdır. Tampon bölgenin neden gerekli olduğu ve bölgesel sorunların çözümüne nasıl katkıda bulunacağı anlatılarak BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar da harekete geçirilmelidir.

 

49 REHİNENİN SERBEST BIRAKILMASI

Ancak AKP hükûmetinin IŞİD’le ilgili tutumu, bu örgütü bir türlü terörist olarak nitelendirmemesi ve IŞİD militanlarının kentlerimizde rahatça faaliyette bulunabilmesi, hem Türkiye kamuoyundaki hem de uluslararası platformdaki şüpheleri beslemektedir. IŞİD tarafından 101 gün süreyle rehin tutulan 49 Musul Konsolosluğu çalışanının tam da ABD’nin Türkiye’den koalisyon güçlerine katılıp operasyonlara destek verme talebini dillendirmeye başlamasının ardından serbest bırakılması da soru işaretlerini arttırmıştır.

 

IŞİD’LE DE Mİ MASAYA OTURULDU

 

Rehinelerin serbest kalması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükûmeti tarafından bir diplomasi zaferi ve MİT’in başarılı operasyonu olarak lanse edilirken iktidar partisi içindeki bazı çevrelerce rehine kartını hükûmetin elinden almak için CIA tarafından yapılmış bir hamle olarak nitelendirilmiştir. Buna karşılık MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “IŞİD’le hangi pazarlıkların yapıldığı, vatandaşlarımızın özgürlüğü karşılığında nelerin vaat edildiği, hangi güvencelerin verildiği henüz gizemini korumaktadır.” sözü, meselenin karanlık yönlerinin aydınlanması ihtiyacını gözler önüne sermiştir. Sayın Bahçeli’nin kamuoyunda makes bulan bu açıklaması sonrasında, rehinelerin kurtarılmasının hangi pazarlıkların sonucunda gerçekleştiği merak konusu hâline gelmiştir.

Türkiye’nin bir terör örgütüyle pazarlık etmesi kabul edilemez. Ancak AKP iktidarı, PKK ile yapılan pazarlıklar ve bulunulan vaatler dolayısıyla sabıkalı olduğu için ister istemez “IŞİD’le de mi pazarlığa oturuldu?” sorusu insanın aklına gelivermektedir.

 

“ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ” 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan rehinelerin tutuklu IŞİD militanlarıyla takas edilip edilmediğine dair bir soruya “Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm.” demesi de “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.”  atasözünü akla getirmektedir.

Cevabını bekleyen bir başka soru da ABD’nin istihbarat örgütü CİA’in tek silah atılmadan düzenlenen bu sözde “operasyon”da rolü olup olmadığıdır. ABD sözcüleri, rehineler serbest kaldıktan sonra IŞİD’e yönelik operasyonlar hakkında “Sırf coğrafi konumu nedeniyle bile Türkiye bu çabada ortaktır, olmak zorundadır. Türkiye’nin sağlayacağı katkıyı kesinlikle bekliyoruz.” şeklinde açıklamalar yapmışlardır. Çok geçmeden de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD için oluşturulan koalisyona siyasi veya askerî planda destek vereceklerini beyan etmiştir.

 

HÜKÜMET KEYFİ HAREKET ETMEMELİ

 

İşte bu açıklamaların arkasında hangi hesapların yattığı iyi irdelenmelidir. Zira Türkiye’ye mülteci akınına göz yuman, uluslararası kuruluşların bu konuda ağırdan almasını sağlayan başta ABD olmak üzere NATO’daki “müttefiklerimiz” oyunu ikiyüzlü oynamakta, herkesi “Türkiye’nin güneyindeki demografik yapıyı bozmak; ülkemizi askerî, sosyal, ekonomik ve siyasi açıdan zor durumda bırakmak mı hedefleniyor?” diye düşündürmektedir.

Dile getirdiğimiz bütün bu sorulara iktidarın tek başına cevap bulması ve Türkiye’nin güvenliğini ilgilendiren sorunların üstesinden gelmesi mümkün değildir. MHP olarak iktidarı; kamuoyunun ve muhalefetin desteğini alması, gerçekleri gizlememesi konusunda uyarıyoruz.

Hükûmet; Türkiye’nin güney sınırında güvenli koruma bölgeleri oluşturulması gibi fevkalade ciddi ve hayati bir konuyla ilgili keyfî hareket etmemelidir. 40 vatandaşımızın serbest bırakılmasıyla ilgili şov yapmayı bir tarafa bırakıp İhtiyaç duyulan yeni savunma ve güvenlik stratejisi konusunda TBMM’de gizli veya açık oturumlar düzenleyerek millî mutabakata dayalı çözümler üretilmesine önayak olmalıdır.”

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeMebbismatbetholiganbettrendyol indirim kodutipobetPusulabetCasibomstarzbet giriştipobetbetturkey twitterbetturkey girişvevobahisgobahisbetsatligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comsekabetstarzbet adamsah.netbahis sitelerimarsbahiswinxbetbahis sitelericasino siteleriselçuksportsdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisiklasbahisbetebetbelugabahistipobetmariobetbetistmersin günlük kiralık evmarkajbetparibahisbetineceltabetmatadorbetgrandpashabetcasibomgobahisparmabetbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbetturkeyonwinsahabetrokubetmarsbahisextrabetikimisliwinxbetbahisalgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetmatiksupertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybetintobetdiscountcasinomostbetbetroadpiabetmeritkingholiganbetjasminbetasyabahisredwinbetkolikdiscountcasino7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotaresbetfavoribahispadisahbetnakitbahispolobetsekabetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetrexbetjetbahisjojobetonbahissuperbetinbetexperbetperbahigopokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinebetturkeymariobetfavorisen1xbetBelge istemeyen bahis siteleribahiscomtipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkom
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort