MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kobani’de yaralanan PYD ve PKK’lıların tedavi için Türkiye’ye getirildiği iddiasını Meclis’e taşıdı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi veren Türkkan, Kobani’de çatışmaların şiddetlendiği 4 Ekim’den itibaren 422 PYD’linin Türkiye’ye getirildiğinin öğrenildiğini, bu yaralıların Suruç Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığı, PYD ile birlikte IŞİD’e karşı çatışan 40 PKK’lının da Türkiye’de tedavi edildiği, yaralılar arasında yer alan PKK’nın Diyarbakır sorumlusu Sofi kod adlı Selahattin Dilek’in ise gözaltına alındıktan sonra Şanlıurfa’da hastaneye yatırıldığının öğrenildiğini aktardı. Türkkan, “Özellikle son 1 haftada gelen yaralı PYD’liler nedeniyle Suruç Devlet Hastanesi’nde büyük yoğunluk yaşandığı, güvenlik açısından da riskler oluştuğu, hastanenin acil durumlar dışında sivil vatandaşlara hizmet veremediği, yatarak tedavi gören bazı sivil hastaların da başka hastanelere nakledildiği belirtilmiştir.” dedi.
Türkkan, şu soruları yöneltti:
– IŞİD’den kaçan Kobanili sivillerin yanı sıra çatışmalarda yaralanan PYD’liler hangi gerekçeyle Türkiye’ye getirilerek tedavi altına alınmıştır, PYD’lilerin tedavi edilmesi Türkiye’nin görevi ve sorumluluğunda mıdır?
– PYD ile birlikte IŞİD’e karşı çatışan 40 PKK’lının da Türkiye’de tedavi edildiği doğru mudur, yaralılar arasında yer alan PKK’nın Diyarbakır sorumlusu Sofi kod adlı Selahattin Dilek Şanlıurfa’da hastanede tedavi altına alınmış mıdır, kendisine hukuki bir işlem uygulanmış mıdır?
– IŞİD kuşatmasının ardından Kandil’in talimatıyla Kobani’ye geçerek PYD’lilerle birlikte savaşan PKK’lılardan yaralananların da Türkiye’ye getirilerek tedavi altına alınması çözüm süreci kapsamında gerçekleştirilen bir uygulama mıdır, bu konuda terör örgütüne bir söz mü verilmiştir?
– Tedavi edilenler arasında PYD’nin askeri kanadında yer alan üst düzey konumdaki kişiler de var mıdır?
– Özellikle son 1 haftada gelen yaralı PYD’liler nedeniyle Suruç Devlet Hastanesi’nde büyük yoğunluk yaşandığı, güvenlik açısından da riskler oluştuğu, hastanenin acil durumlar dışında sivil vatandaşlara hizmet veremediği, yatarak tedavi gören bazı sivil hastaların da başka hastanelere nakledildiği doğru mudur?
– Yaşanan bu durumdan hastanede yatan ve tedavi için gelen diğer hastaların etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınmıştır ya da alınacaktır?