DOLAR 32,3399 % 0.18
EURO 35,1446 % -0.14
STERLIN 41,1127 % -0.07
FRANG 36,3656 % -0.01
ALTIN 2.238,30 % -0,23
BITCOIN 2.168.533 -4.752

TÜRKİYE SİYASETİ ÜZERİNE III

Yayınlanma Tarihi :
TÜRKİYE SİYASETİ ÜZERİNE III

     Ali BADEMCİ

       alibademci@gmail.com

 

 

Bunalım aşılmış mıydı, elbette aşılmamışitı; Erdoğan’ın Başbakanlığını hazmedemiyen zinde ve derin güçler en az Gül kadar AK Partili birinin Cumhurbaşkanı olmasını kesin olarak istemiyordu. O sebeble sık sık aba altında sopa gösterilirken, açık veya gizli e-muhtıralar da ortalıkta dolaşıyordu. Devlet idaresini eline alan Akparti ABD. ve Avrupa’da daha evvel başlattığı itibar arayışlarına devam ediyordu. Bu girişimler ne kadar başarılı olabilirdi? Batı siyaseti yüz yıl, belki de yüzyıllardan beri kaypak zeminlerde seyrediyordu. Esasında Batı Bloku diye adlandırılan ABD-Avrupa’nin İslâm ve Türkiye’ye bakışında Haçlılık ruhunun dışında bir şey yoktu! Batı Tükiye’yi de diğer İslâm ülkeleri gibi bir eyalet olarak görüyor ve katiyyen bu konumun değişmesini istemiyordu

 

 

TÜRKİYE SİYASETİ ÜZERİNE III

 

DSP-ANAP-MHP tarafından kurulan ve üç buçuk yıl süren cumhuriyet tarihimizin son koalisyonu, 57. Hükümet gerek teşkilinde gerekse icraatında sonradan arkasında birçok tartışmalar bırakmıştı. Özal gibi bir proje miydi, bu hususta ciddî çalışmalar ne yazık ki yoktur! Bülent Ecevit’in şahsında düğümlenen İslâmcılık karşıtı siyâset ve söylemler bir tepki hareketi oluşturduğuna bakılırsa 21. yüzyıl Türkiye siyasetinin şekillenmesinin hızlandırıldığı söylenebilir. Ana-Sol-D diye adlandırlan 55.Hükümet 18.Nisan.1999 seçimleri ile bitmiş, 57. Hükümet, yani DSP-ANAP-MHP. Koalisyonu 28 Mayıs 1999’da Bülent Ecevit Başbakanlığında kurulmuş, diğer partilerin Genel Başkanları Başbakan Yardımcısı olmuştu. DSP’nin 136,MHP’nin 129,ANAP’ın da 86 milletvekili bulunuyordu. Buna karşılık Fazilet Partisi 111 vekil ile anamuhalefet, Doğruyol Partisi ise 85 sandalye almıştı.

 

İlk kriz yemin töreninde yaşandı Bülent Ecevit FP. milletvekili Merve Kavakçı’yı baş örtüsü sebebiyle şert bir dille eleştirdi ve Meclis’i terketmesini istedi. 29 Haziran 1999 günü Kenya’da paketlenen Abdullah Öcalan Türk istihbaratına teslim edildi.17 Ağustos 1999’da Adapazarı orijinli büyük deprem olayı meydana geldi. Hepsinden önemlisi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 19 Şubat 2001günü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Başbakan Bülent Ecevit’e Anayasa kitapçığını fırlattı. Ekonomi çok kötü durumdaydı, o sebeble Başbakan Ecevit 1973’de beraber çalıştığı Dünya Bankası Müdür Yardımcısı Kemal Derviş’i Mart 2001’de ekonominin başına gecirdi. İşte kısaca özetlenen 57.Koalisyon Hükümeti zamanında ortaya çıkan ve çok önemli olan siyasi sorunlar. Şimdi bunları biraz açalım.

 

Şunu peşinen kabul edelim ki 20.yüzyıl sonunda değişen dünyaya karşı Türkiye hâlâ bir Amerikan sömürgesi durumundaydı. ABD Türkiye’de “Ilımlı İslâm” istiyordu ve yıllardan beri bunun bilimsel ve siyasi alt yapısı hazırlanmıştı. O yıllarda Türkiye’de birçok aydının Gülen Hareketi’nin ABD ile ilişkilerinde derin şüpheleri vardı. Fakat ABD’nin arkasında her zaman hazır duran Avrupa bile Gülen’i “Medeniyetler Barşı”nın elçisi olarak benimsedi. O zamanlar Gülen’in Türkiye’de herkes ile münsâbeti iyi idi ve âdeta paylaşılamayan bir “Müceddid” konumundaydı. Türkiye yayın dünyasında Zaman Gurubu altın devrini yaşıyordu! Birçok sol ve sağ aydın Yazar Birliği çatiısı altında âdeta Gülen’in emrindeydi! Öyle ki muhalafet Fazilet Partisi de iktidarın başı Başbakan Ecevit te derin sempati içindeydi. Artık kilitlenlenmş sol duygular bile açılmış, Gülen vasıtası ile İslâm ile tanışıyordu. İlginçtir ki Fethullah Gülen Nisan 1999 seçimlerini görmeden herhalde aldığı işaret üzerine Mart 1999’da ABD’ye gitti bir daha da geri dönmedi.

 

Şartlar ne olursa olsun Fazilet Partisi’ne Başbakan’ın hücumları bu pari içinde kendini gösteren İslâmi harekete bir hayli ivme kazandırdı. Zaten ABD’nin istediği de buydu ve Gülen Hareketi her türlü bu işin içinde ve kuvvetle arkasındaydı. O sebeble Merve Kavakçı olayı Koalisyon iktidarında çok önemli bir siyasi hadisedir. Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi ise milliyetçilerin önüne atılmış bir yem, belki de en önemli tuzaktı. ABD MHP’yi yanına almak ve Ecevit’in olası eski tavırlarını frenlemek istiyordu. Burada hesap tutmadı, Bahçeli’nin  kulağına üflenenler ileride belki erken seçimi tetikledi, ama o Ecevit’e bağlı kalmayı ve saygısını sürdürdü. Rahşan’ın olumsuz tutumları bile Bahçeli’ye geri adım attırmadı. Hükümet’in kuruluşu olmasa da Öcalan’ın teslimi gerçek bir projeydi. ABD’nin dayatması, Avrupa’nın bastırması ve Ecevit’in iknası ile idam kaldırıldı ve APO’nun cezası müebbede çevrildi. DSP’nin bu siyasi olayda kaybı yoktu, fakat MHP hâlâ eleştirilmektedir. O sebeble ilk seçimde de parlemanto dışında kaldı.

 

Diğer bir önemli olay elbette ekonomi idi ve Deprem de işin tuzu biberi olmuş, devlet harcamaları artmıştı. Kemal Dervis’in başında bulunduğu ekonomik programın kısa vadade sonuç vermesi elbette mümkün değildi. Ayrıca ekonomi mutlak surette devlette istismarların önlenmesi ve hırsızlıkların engellenmesiydi. Bu hususta Bülent Ecevit’in eski koalisyonlardan gelen devlet tecrübesı vardı, lâkin kendi partisinde Hüsamettin Özkan’a gücü yetmedi, Mesut Yılmaz’ı iyi tanıyordu, fakat MHP’nin istismar düzenine bu kadar çabuk kayacağını düşünmemişti. İlk pis kokular MHP’li Bayındırlık Bakanı Koray Aydın’dan geliyordu! Deprem dolayısiyle harcanan paralar hâlâ tartışma konusudur. Bu bakanlıkta dönen ihâle komisyonlarına karşı ne yazık ki Devlet Bahçeli de duyarsız kaldı! Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz bankaları iflâsta götürdü ve ekonomi karaya oturdu; erken seçim tartışmaları başladı; Devlet Bahçeli beklenmedik bir zaman ve mekânda bulunduğu Çin’den yönetimine bile danışma ihtiyacı duymadan “Erken Seçim” dedi!

 

Asıl ABD projesi Bahçeli’nin “Erken Seçim” çıkışı idi; tezgâh Bahçeli’nin ABD seyehatında kurulmuş ve CIA. direktifleri ona ABD’li komutanlar aracılığı ile iletilmişti. Devlet Bahçeli kendi halinde bir akademisyen ve siyasette tecrübesi olmayan birisiydi. Onun yerinde başka bir ülkücü olsaydı ne olurdu, sorusu düşündürücüdür! Çünkü ülkücüler daha başından beri siyaset denildiği zaman câmiadaki fasit daire içinde dâima iç siyaset, yani particiliği anlamışlardır. Az çok bu işlerin farkında olanlar zaten Türkeş Bey zamanında yakın durmamışlar kendilerini dâima mevcut rejimin akıl hocaları olarak görmüşlerdir. Devklet Bahçeli o yetişkinlerden yardım istedi mi, buna da ihtimal vermiyoruz! Çünkü iktidar gururu ve kibiri her zaman devlet adamlarını yanlış yollara götümüştür! Devlete taşınanlar hep yabancı oyunları ile tezgâhlandığı için iktidar edenler yakınlarında duranlar yerine o gücün kaynağı dış odaklara itibar ederler. Kesin olarak emin olmak gereklidir ki Bahçeli de böyle bir oyuna geldi ve sonradan dar çerçevede ifâde etmekle berber “Beni ABD’li komutanlar oyuna getirdi” dedi. Bu hususu zamanın Başkanlık divanı üyeleri pekâla bilmekte ve sorulduğunda doğrulmaktadır. İlginçtir ki onlar da zaman içinde MHP’den tasfiye edildi ve susmayı tercih ettiler.

 

İktidar ortağı MHP usulsüzlükler karşında dirayetsiz, siyaset girdabında yetersiz kalarak Ülkücüler’in alternatif olma durumunu kaybettirdiler. Bahçeli yeni seçimlerin arifesinde parti içinde anlamsız tasfiyelere gitti! Yüzünde kara leke bulunanları aklanmış kabul ederek yanına aldığı halde yarasız insanları çember dışına çıkardı. Elbette siyasi İslâm’ın tek freni ülkücülerdi. Bu fren gün geçtikçe boşaldı ve ülkücü siyaset alanında Gülen de sol da cirit atmaya başladı, işte bugün “Ulusalcılar” diye adlandırılan eski istihbarat projesi kuvvetle ortaya çıktı. Bunlardaki anlamsız din düşmanlığı elbette Gülen hareketine yaradı ve birçok ülkücü aydın kendini Zaman sütünlarında buldu. Devlet Bahçeli’nin Gülen’e Başbakanı Ecevit kadar da olsa yakınılığı ve muhabbeti yoktu, bunu yaşadık, gördük ve camianın içinde bulunduğumuz için yakınen de idrakindeyiz!

 

Bahçeli “Erken Seçim” dediği zaman Fazilet Partisi, Tayyip Erdoğan Genel Başkanlığı’nda Akparti’ye dönüşmüştü. 3 Kasım 2002 seçimlerinde yeni oluşum Akparti %34.42 ile 365 vekil çıkararak tek başına iktidara geldi, CHP.177 milletvekili ile patlemantoya giren tek muhalafet partisi oldu.Diğer partiler meclis dışında kaldı. İlginçtir ki Tayyip Erdoğan’ın aday olması engellenmiş ve milletvekili seçilememişti. Elde edilen olağanüstü başarı için ABD’ye dâvet edildi ve âdeta devlet başkanları gibi karşılandı. Türkiye’de hükümranlık hakları olduğunu düşünen ABD elde edilen sonuç karşısında afallamış, “Ilımlı İslâm”a yol vereyim derken bambaşka bir manzara ortaya çıkmıştı. Erdoğan için bir formül bulundu ve CHP’nin yardımı ile 9 Mart 2003 günü tekrarlanan Siirt seçimlerinde 3 vekilin tamamını Akparti kazanarak ona başbakanlık yolu açıldı; Kasım seçimleri ile Başbakan olan Abdullah Gül makamı partinin gerçek liderine devretti.

 

Tayyip Erdoğan Başbakan olmuş devletle tanışmıştı, Abdullah Gül artık ikinci plânda idi! Eski alışkanlıklardan kurtulamayan zinde güçler gerek Gül ve gerekse Erdoğan’a yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamaları baskılarını artırdılar.27 Ağustoş 2007’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in süresi doluyordu. Akparti’nin kendi adayını seçtirecek parlamento çoğunluğu vardı, fakat gerek açık gerekse geri plânda e-muhtıralar 20007’ye damgasını vurdu. En büyük müteharrik unsur 10.Cumhurbaşkanı Necdet Sezer’di; elbette zinde güçlerin arkasında her müdahalede olduğu gibi yine CHP vardı.

Akparti 2002 seçimleri ile iktidar olmuştu, evvelce de ifade edldiği gibi elbette Cumhurbaşkanı seçecek sayısı da vardı, lâkin meclis açılması için 2/3 366 şartı diretildi. Tartışmalar ülkeyi tam bir bunalım ortamına götürüyordu, çıkış yolu erken seçimdi ve 22 Temmuz 2007 gününe erken seçim kararı alındı. Temmuz seçimlerinde sürpriz sayılabilecek sonuçlar ortaya çıktı. Herşeyden evvel 17 bağımsız vardı ve bunların başında Muhsin Yazıcıoğlu geliyordu. MHP 71 vekil ile parlemantoya girmiş, Akparti 341’e CHP ise 112’ye düşmüştü. Anlaşılan odur ki imdada yeni aritmetik yetişmiş ve meclin açılması için 366 sayısı MHP ve Yazıoğlu’nun katılımı ile aşılmıştı. Seçim sonucu belli idi Kayseri Milletvekili Abdullah Gül 28 Ağustos 2007 günü 339 oyla 11.Cumhurbaşkanı seçildi.

 

Bunalım aşılmış mıydı, elbette aşılmamıştı; Erdoğan’ın Başbakanlığını hazmedemiyen zinde ve derin güçler en az Gül kadar AK partili birinin Cumhurbaşkanı olmasını kesin olarak istemiyordu. O sebeble sık sık aba altında sopa gösterilirken, açık veya gizli e-muhtıralar da ortalıkta dolaşıyordu. Devlet idaresini eline alan Akparti ABD. ve Avrupa’da daha evvel başlattığı itibar arayışlarına devam ediyordu. Bu girişimler ne kadar başarılı olabilirdi? Batı siyaseti yüz yıl, belki de yüzyıllardan beri kaypak zeminlerde seyrediyordu. Esasında Batı Bloku diye adlandırılan ABD-Avrupa’nin İslâm ve Türkiye’ye bakışında Haçlılık ruhunun dışında bir şey yoktu! Batı Tükiye’yi de diğer İslâm ülkeleri gibi bir eyalet olarak görüyor ve katiyyen bu konumun değişmesini istemiyordu. (Devem Edecek)

 

Muhabbetle.

 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeOnwinMebbisjojobetmatbetholiganbetbetkomtrendyol indirim kodusahabetbim aktüelkayseri evden eve nakliyatdeneme bonusu veren sitelertipobetPusulabetCasibomstarzbet girişbets10kredi hesaplamaa101 aktüeltipobetbetturkey girişbetturkey girişcasibomcasibomvevobahismarkajbetbetineceltabetgrandpashabetcasibomgobahisbettiltbetsatbetorspinligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comdinamobetstarzbet adamsah.netbahis siteleribetvolesetrabetbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbahiscomgüzel hostingtipobetbetkommarkajbetparibahisbetinematadorbetgobahisbettiltbetsatbetorspinromabetligobetbetkanyononwinsahabetbaywinrokubetmarsbahisextrabetikimislicratosslotwinxbetbahisalgorabetelexbettümbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatiksüpertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybettingbahsegelmostbetpiabetmeritkingholiganbetjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetkordonbet7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotpusulabetaresbetfavoribahispadişahbetnakitbahispolobetdumanbetsekabetmaltcasinopalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetonbahissüperbetinbetexpervenüsbetpokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisen1xbettrabzonspor fenerbahçe maçını canlı izletrabzonspor fenerbahçe maçını canlı izlebahis sitelerimelbetbetnanokazandrapokerklascasino siteleriselçuksportsselçuk sportstruvabetdeneme bonusuistanbul escort
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort