DOLAR 32,3816 % -0.18
EURO 34,7110 % -0.11
STERLIN 40,6408 % 0.16
FRANG 35,4733 % -0.01
ALTIN 2.429,83 % -0,36
BITCOIN 62.394,00 -2.103

KUZU

Yayınlanma Tarihi :
KUZU

KUZU

Halim KAYA

Hikmet Doğan’dan yazmış olduğu “Kuzu” romanının sosyal medyada ki tanıtımıyla haberdar oldum. Kendisi 1954 Malatya Doğanşehir kazasının Fındıklı Köyünde doğmuştur. Kitapta belirtmese de büyük ihtimalle ülkücü şehidimiz Ertuğrul Dursun Önkuzu ile okul arkadaşıdır. Nitekim 1948 doğumlu olan Ertuğrul Dursun Önkuzu 23 Kasım 1970 tarihinde şehit edilmesi ve 1977 yılında bu okula başlayan Hikmet Doğan her ne kadar Ertuğrul Dursun Önkuzu ile aynı yaşıt olmasalar da, aynı dönemde olmasa da Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulunda okumuşlardır. Demek ki “Kuzu” romanını yazan Hikmet Doğan’ın Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulunda okurken Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun şahadeti hakkında duydukları dikkatini celbetmiş ve yıllar sonra bu romanın çıkmasına vesile olmuştur.

Hikmet Doğan öyle şuurlu Ülkücü-Milliyetçi bir aydın ki yazmış olduğu “Kuzu” romanının Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun şahsında bütün Türk İslam Ülküsü şehitlerine ithaf etmiştir. İlk etapta teknik bir alanda eğitim almış ve yıllarca bu konuda üniversitelerde ders vermiş bir kişinin edebiyat alanında nasıl bir durum arz edeceği aklımıza takılmıştır. Ancak kitabı okumaya başlayınca gayet başarılı bir anlatım ile eserini ortaya koymuş olduğunu gördüm. Zira okumaktan kendimi alamadığım gibi gözyaşları içinde olayların geçtiği yerlerde kah oraya kah buraya koşturdum.

Hikmet Doğan’ın basılmış olan son kitabı “Kuzu” Aralık 2022 tarihinde Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları arasından birinci baskısını yapmış. Hikmet Doğan “Kuzu” romanını bir “Önsöz” başlamış yaptığı araştırmalar ve Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun birinci derece akrabaları ile döneminin şahitleri arkadaşları ile yapılan görüşmeler sonucu elde ettiği bilgileri imbikten süzerek romanlaştırdığını ve romanın “Ekler” ile birlikte 528 sayfadan müteşekkil olduğunu da ifade etmemiz gerekir. Yazarın bu kitaptan önce teknik makaleler ve teknik kitaplarının yanında 4 tane de ders kitabı yayınlanmış, ancak edebi alanda ilk eseri “Siyün-Bike” romanı ve yine tiyatro dalında “Hesaplaşma” adılı eserleri “Kuzu”dan önce yayınlanmıştır. Ayrıca yayınlanmaya hazır bir de Batı ve Türk tarihini her yönüyle sorguladığı “Ama Hangi Türk” adlı bir çalışması mevcut olduğunu kısa özgeçmişinden anlıyoruz. 

Dursun Önkuzu!yu hazırlayan geçmişi işlerken Türklerin Çağlar boyu göstermiş olduğu kahramanlıklar ve Türk devletlerini kuran kahramanların yalnız olmadığını onları en az onlar kadar kahraman Türk kadınlarının desteklediğini ve bu kahramanların ahvadı olarak Dursun Önkuzu’nun 1948-1970 yılları arasında canını ortaya koyarak vatanı uğruna aynı kahramanlığı gösterdiğini görüyoruz.

1942 de Başbakan olunca “Biz Türk’üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar ve lâakal (en azından) bir vicdan ve kültür (hars) meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız.” (S:27-28) diyen Şükrü Saraçoğlu bu sözünde iki yıl sonra 1944 yılında “Türkçülük ve Turancılık” davasında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile Sait Bilgiç, Hikmet Tanyu, Alparslan Türkeş, Orhan Şaik Gökyay, Hüseyin Nihal Atsız, Fethi Tevetoğlu gibi isimlerin aralarında bulunduğu 25 kadar önde gelen Türk Milliyetçisi aydına “Tabutluklar”da işkence yapılmasına göz yumuyordu. 1946 yılında Başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalan Şükrü Saraçoğlu için söz başka fiil ve icraat başkaymış. Demek ki insanın söylediklerine değil yaptıklarına bakmak gerekiyormuş. Ne demişler “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.”

Hikmet Doğan’ın “Türksevmezler” (S:27) başlığı ile yazdığı ve roman konusunun geçtiği sosyal hayatın ve toplumsal ortamın nasıllığı hakkında bilgi verdiği, “Türksevmezler” kelimesini ilk bakışta yanlış yazıldığını ve doğrusunun “Türk’’ü sevmezler” olması gerektiğini düşündüm. Ancak bölümü okuyup daha sonra kelime üzerinde yeniden düşündüğümde Hikmet Doğan’ın bu kelimeyi bir isim olarak kullandığını ve Dünya’da ve Türkiye’de Türk’ düşman olanların hepsini isimlendirmek için “Türksevmezler” dediğine kanaat getirdim. “Türksevmezler” başlığı altında Türk tarihinde Türk’e yapılmış zulüm ve katliamların ifade edilmesi bakımında yazının kalitesini tartışmak abes olur. Gayet güzle bir yazı olmuş, sosyal bilim uzmanlarına taş çıkarı mahiyette bir yazı. Ancak Hikmet Doğan’ın “Türksevmezler” başlığı altında romanın sosyal ve siyasal ortamını anlatmak için yapmış olduğu analizler sanki romandan bir parça değil de bu günden geçmişe bakan siyaset bilimi uzmanının bir değerlendirmesi ve yorumu bir makale gibi olmuş, keşke bu analizleri bu günden geriye bakan bir üslupla değil de daha o günden ve romanın içinden bir kahramanın ağzından anlatan bir anlatım ile anlatsaydı.

Zaman zaman anlatılan olay hakkında bilgi verilirken sanki anlatım roman tarzı anlatım olmaktan çıkıyor parantez arası bir bilgi veriliyormuş intibaı veriliyor. “O zamanlar Anadolu’da; kızlar evlenirken bir yaş sınırı ya da evlenme çağı diye bir durum yoktu.” (S:40) diye başlayan paragrafta “O zamanlar” ifadesiyle romanın yaşandığı zamandan çıkılmış ve bu günden o zamana romanın yaşandığı vakte giriş yapılarak okuyucuya bilgi sunulmaktadır. Roman içinden birinin ağzı ile bu anlatılsa “Bizim memleket de adettir.” diye girilip ülkemizdeki o an ki genel temayül anlatılabilirdi. “Sen öyle zannet, Türk tarihinde devlet kuran Türk kızları var, haberin var mı?” (S:50) cümlesi ile başlayan paragrafta da tarihi bilgiler verilmekte ancak roman karhanı tarafından bir başka roman kahramanın anlatılıyor olması ile yukarıdaki durumdan farklı durum ve romanın olay akışını kesip akışını bozmayan bir üslup oluşturmuştur.

Hikmet Doğan’ın Kuzu romanında Dursun Önkuzu için çizmiş olduğu kişilik ve karakter profili; hayvan sever, tabiata saygılı, çok hareketli, çevresinde sevilen, dindar ve inandığı gibi yaşayan dinin emirlerini hayatına tatbik ederek ibadetlerini yerine getiren, konunun uzmanlarının olduğu ortamda iyi bir dinleyici, dinlerken çok detaylı notlar alan, çok konuşmayan ancak konuşması anlatması gerek yerde ve kişilere gerekli konuşmaları yaparak bilgi birikimini paylaşan, milliyetçi, paylaşmayı seven kimsesizler ile ekmeğini paylaşan bir insan tipidir.

Dursun Önkuzu’nun kız kardeşleri Ortaokul öğrencisi Samiye, ilkokul öğrencisi Kadriye ve henüz okula gitmeyen Zübeyde’yi ihmal etmiyor, ülkü ocaklarından dinlediği seminerlerde edindiği dini ve milli duyguları besleyen bilgileri kardeşlerine de aktarıyor. Bir gün yine Zile Genç Ülkücüler Teşkilatında dinlediği tarihçinin anlatmış olduğu Türk tarihi şile ilgili seminerden edindiği bilgileri aktarırken söze “Bu Millet var ya çok büyük bir millet.” (S:86) cümlesiyle girmesi üzerine daha okula bile gitmeyen en küçük kız kardeşi “Hangi millet Abi?” diye sorar. Diğer büyük kızlar Zübeyde’ye acele ettiği için kızsalar da Dursun Önkuzu kardeşlerinin önünü alarak “Bu millet tabii ki Türk milleti’dir.” (S:87) diyerek cevap veriri. Burada iki ders vardır dah ilkokula bile gitmeyen 5-6 yaşlarında bir çocuk “Bu milletin” kim olduğunu merak etmesi ve sorgulamayı akıl etmesidir ki burada aslında Türk milletinin bütün fertlerinin atalarını ve şeceresini bilmesi gerektiğine işaret vardır. İkincisi günümüze gönderme yapılarak adsız ve kimliksiz bir toplum izlenimi verilmek istenen Türkiye’de yaşayan Türklerin kimliklerinin “Bu millet” gibi meçhul öznelerle geçiştirilemeyeceği ifade edilmeye çalışılmakta ve Türk Milleti vurgusu yapılmaktadır.

Hikmet Doğan’ın “Kuzu” romanında zamanın ortam ve sosyal hayatı hakkında bilgi vermesinin yanında zaman zaman romanın Dursun Önkuzu’yu anlatımını keserek Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu (S:75), Türk Ocağı (S:99), Galip Erdem (S:116) ve Dündar Taşer (S:139) gibi konularda bilgi vermesi insanı roman okuyor duygusundan çıkararak sanki bir belgesel seyrediyormuş hislerine kapılmasına sebep olmaktadır. O an yüklenmiş olduğu manevi haz atmosferinden çıkıp kupkuru bir bilgi atmosferinde sadece bir maddi cisim olarak ortada kala kalmaktadır.

Hikmet Doğan İstanbul Teknik Üniversitesi Hocası Bedrettin Bey’e tarihi Türk Ocağı Genel Merkez binasının konferans salonunda anlattırdığı “Türk Kimliği ve Türk Milleti Nasıl Bir Millettir” başlıklı konferansta çok önemli ve ilk olarak duyduğum bir tespit yapmaktadır. “Aslında töre dediğimiz şey kişilerin, aşiretlerin tatbik ettikleri kurallar manzumesi değildir. Töre Türk tarihinde devletin uymak zorunda olduğu anayasadır. Hukuk düzenini dünyada ilk defa kuran Türkler’dir ve o anayasanın ismi de “töre”dir.” (S:104) diyerek tespitini yaptıktan sonra bu durumun başka milletlerde ortaya çıkışını da ilk olarak İngiltere’de 1215 yılında Magna Carta ile olduğunu ifade ederek “Oysa Türkler milattan önce Töre’yi devlet hayatına sokmuştur. Demek ki hukuk Türk tarihinde dünyada ilk defa başlatılan bir kavramdır.” (S:105) diyerek iddiasını ortaya koymuştur. Zaten daha önceki sayfalarda da Türklerin tarihin en eski milletlerinden olduğunu ancak Fransa, Almanya, İtalya gibi batının uluslaşmış milletlerini 16. Ve 17. Yüzyıla tarihlemiştir. Türk Runik yazısının da Milattan önce 18 bin yıl evvelinden beri var olduğunu da söyleyerek zimmî de olsa Türklerin okuyan ve yazan bir millet olduğunu da ifade etmiş olmaktadır. Aslında Bedrettin Bey derken bu konuşmanın Hikmet Doğan’ın hayal ürünü olduğunu düşünmüştüm ancak Bedrettin Bey’in konuşmalarından oluşturulmuş yazının bittiği sayfadaki dip nottan anlıyoruz ki bu konuşmayı Bedrettin Dalan yapmıştır. Hem de bu konuşmayı günümüzde faaliyette olan ve Bedrettin Dalan’ın Mütevelli Heyet Başkanı olduğunu bildiğim Yeditepe Üniversitesinde yapmıştır. Hikmet Doğan’da bu açılış konuşmasından uyarlayarak “Kuzu” romanına almıştır. İyide etmiştir. Çünkü ben Bedrettin Dalan için pek müspet düşünmezdim. En azından bu konuşmanın ona ait olması dolayısıyla bu peşin hüküm biraz olsun yumuşadı, ayrıca kuruluşundan beri takibimde olan Yeditepe Üniversitesinin özellikle Tarih konusunda yapmış olduğu çalışmaları da düşününce Bedrettin Dalan hakkındaki olumsuz kanaatim değişti.

Hikmet Doğan “Kuzu” romanının kurgularken sadece görüştüğü kişilerin anlattıkları ve Dursun Önkuzu ve Ülkücü gençlerin yaşamış oldukları olayların anlatımı ile yetinmemiş seminer ve Ülkü Ocakları sohbetleri vs. gibi faaliyetlerde Türklük, ülkücülük ve Türk tarihi üzerine anlatılanların konusu olarak çok detaylı ve ilmi bilgileri aralara serpiştirmiş ve kitabı sade bir roman olmaktan çıkararak ülkücü eğitim kaynağı haline getirmiştir. Kitapta Bedrettin Dalan’dan, Galip Erdem’den, İbrahim Kafesoğlu’ndan vs. parçalar gayet ustalıkla seminer ve sohbet konusu olarak işlenmiş ve romana yerleştirirlmiştir.

Onun işi gücü Türkeşçiliktir! Çocukları başına toplayıp, durmadan bir şeyler anlatır, sonra da alır, ya Müftü’nün yanına ya da camiye götürür. Kızla karıyla işi olmaz.” (S:227) Hikmet Doğan bu cümlelerle Dusun Önkuzu’yu anlatmıştır ancak asıl anlatmak istediği Ülkücülerinin tamamımıdır. Bütün ülkücülerin hareket noktası dinini diyanetini bilen yaşayan ve Türklük milli şuuru ile vatanına milletine sevgiyle bağlı bir gençlik olmak ve çevrelerini bu minval üzere yönlendirmektir. Onla vatan ve millet sevgisiyle uğraşmaktan kendilerine eş olacak bir kız bile seçmeyi akıl edememiş kendilerinden geçmişlerdir. Demek ki ülkücüler sekülerizmi bilmeyen dini İslam üzere hareket eden bir felsefeye sahiptiler eğer bu gün bazı ayrık otları çıkmış ise o da kendini yetiştirememiş insanların dış mihrakların oyununa gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bu davanın fikir temellerini atanlardan birisi olan Nihal Atsız demişti ki bütün Türkler birlik olup Turan kurulunca diğer farklı din ve inançta olan Türklerde İslam dinine isteyerek girecekler ve dini bütünlük de sağlanacak.

Biliyorsunuz ki Galip Erdemin bir sözü var. “Bizler davayı Ağrı dağının zirvesine çıkaracaktık. Bin zahmet ve acılar çekerek tırmandık. Zirvede sevincimiz sonsuzdu. Ama bir noksanımız olduğunu fark ettik. Davayı dağın eteklerinde unutmuştuk. Meğer biz davayı değil kendimizi dağım zirvesine çıkarmıştık.”  Bu sözün kendisinde tecelli edip etmediğini öğrenmek isteyenler. Hikmet Doğan’ın yazmış olduğu Ülkücü Şehit Dursun Önkuzu’nun ülkücü hayatını anlatan “Kuzu” romanını okuyarak kendilerini mihenk taşına vursunlar. Baksınlar ülkücülükleri yola çıktıkları safiyet ve samimiyette mi, yoksa ülkücülükten başka her şeye benzeyen ucube ahlak ve ülkücülük anlayışlarıyla kendilerini mi kandırıyorlar, yoksa etiket olarak ülkücülüğü kullanarak milletimi kandırıyorlar.

Hikmet Doğan Dursun Önkuzu’nun ağzından Ülkücüleri yanlış anlatan ve ülkücülerin üzerine yıkılmaya çalışılan Sivas, Maraş Çorum olayları dolayısıyla varmış gibi sunulan Alevi düşmanlığının Türklük ortak paydasından yola çıkarak Ülkücülerin Alevi düşmanlığının olmadığını ve dejenere olmamış Türkler olarak Alevileri sevdiklerini anlatarak halletmeye çalışmış ve ülkücülerin Alevilerle ilgili hiç bir problemlerinin olmadığı ortaya koymuştur. İkinci bir mesele olarak da Alevilere atılan Mumsöndü iftirasının asılsızlığını Osmanlıda harem olayından örnekler vererek çarpıtılarak Harem’in anti propaganda ile nerdeyse porno ortamı olarak lanse edilerek nasıl iftiraya dönüştüğünü ve cem törenlerinde dönülen semah için ifade edilen müzikle dönerek ibadet mi olur yanlış düşüncesine yıkmak için de Sünni bir tarikat olan Kadirilerin zilli def ile zikir yaptıklarını anlatarak izah çalışmıştır. (S:288-298)

Dursun Önkuzu’nun Aytülü Zeynep ile tesadüfen karşılaştığı Zile Kalesindeki gezintiden başlayarak, evlerinin bahçesinde baş başa ilk görüşmeleri, Esvap Çayında kalabalık bir arkadaşlar gurubu ile Aytülü’nün annesi Gülseren’in de katılımıyla yapılan piknik, tekrar Aytülü’lere ait bahçede piknik yapmaları, Aytülü’nün annesi Gülseren’in bu buluşmaları desteklemesi ve bilgisi dâhilinde olması meşru zeminde gelişen bir aşk olarak örnek alınacak bir numunedir. Bu sayede gençler ailelerinden gizli gizli buluşmadıkları için yanlış bir davranış sergilemekten kendilerini korurlar, hem de âşık olan gençlerin birbirlerini tanımalarına fırsat verilmiş olur.  Bir gün Samsun Türk Ocağında konferans veren Prof. Dr. Davut Albayrak Ülkücü aileler birbirlerine gidip gelirken çocuklarını da yanlarında götürsün, ülkücü ailelerin çocukları bu ortamlarda sağlıklı bir şekilde birbirini tanısın ve birbirini tanıyan ülkücü ailelerin çocukları evlenerek sağlam ülkücü aileler kursunlar. Hem de ülkücüler çocuklarının bu evlilikleriyle birbirlerine daha da kenetlensin demişti. Bu romandaki Aytülü ve Dursun Önkuzu arasındaki ilişki de genç ülkücüler arasındaki sağlıklı bir sevdalık tanışmasının nasıl olması gerektiğini anlatmaktadır. Hem bir Türk kızını her türlü fitne ve dedikodudan koruduğu gibi başına gelebilecek kötü olaylardan da korumaktadır. Delikanlıya da daha emin bir ortam sağlayarak daha ciddi sorumluluklar yüklenmesin sağlamış oluyor.

Kenan Bey ve kızı Aytülü Zeynep’in arkadaşları Beşkızlar veya Beşler grubu ile ve Dursun Önkuzu ve kız kardeşleri ile hatta Dursun genç arkadaşları Alphan, Fatih, Rıza, Hüseyin ile aralarında cereyan eden ilişki insanların bir apartmanda oturup da kapı bir komşusundan haberi olmayan gümüz yaşantısından çok farklı olan ve bu gün artık tamamen kaybolmuş olan mahalle kültürünü olduğu gibi yansıtmaktadır. Kenan bey ve hanımı Gülseren hanım kızları Aytülü’nün arkadaşları “beşler” grubu mensupları başta olmak üzere Dursun ve genç arkadaşları Alphan, Fatih, Rıza, Hüseyin’e kendi evlatlarından ayırmayan onları düşünen ve Tokat gezisinde olduğu gibi komşu çocuklarının bütün masrafların hiç yüksünmeden gönüllü karşılaması 70’li yılların ayrım yapmayan mahalle kültürünün yansımasıdır. Bizim de çocukluğumu ve gençliğimizin yaşandığı yıllar olan o zamanlarda şimdi rahmeti rahmana ereli çok zaman geçmiş olan komşumuz merhum Hilmi dayı ve merhum Meyrem teyze (Allah her ikisine de Rahmetiyle muamele eylesin)  bizi çocuklarından ayırmaz, oğlu ve kızları ile birlikte televizyon seyrederken üşümeyin diyerek hepimizin üstüne bir battaniye atar, biz kızları ve bizden büyük oğlu ile aynı battaniyenin altında gece saat 23.30 kadar otururduk da hiç ses çıkarmazlar bizi çocuklarından ayırmazlar idi.

Hikmet Doğan Dursun Önkuzu’nun Zile’deki toplumun Dursun ve onun yetiştirdiği ülkücülere bakış açıları ve Zonguldak’ta okul stajını yaptığı yerdeki karakter yapısı ve insan ilişkileri ile Ülkücülüğün kuru bir ideolojik fikir kırıntısı olmadığını, insanlara insanca davranmanın ve kişinin ahlakının olgunlaşmasının temel aldığını, en iyi tanıtım ve reklamında inandığını yaşamak olduğunu göstermektedir. Ülkücülük yaşayarak örnek olma sanatıdır.

Kitabın son yüzelli sayfasında acaba Dursun Önkuzu’nun şehit edildiğini bildiğim için onun hayatında ahlak ve insanlık dersi verdiği yaşadıkları kesitleri okurken bir nebzecik mutluluk duymuştur hissi ile sevinerek mi ağlıyorum diye düşünürken nihayet Dursun Önkuzu komünist satılmış köpekler tarafından alıkonularak işkence yapılıp sonrada camdan atılarak şehit edilmiş, cenazesini vermek istemeyen komünist işbirlikçi polisler ile yaşanılan mücadelelerden sonra cenazesi zor da olsa Zile’ye getirilmiş ve öldürüldüğünün üzerinden geçen günlere rağmen şehitliğini alameti olan tabutundan hala kan damlayarak 25 bin nüfuslu Zile’de 50 binden fazla kişinin iştiraki ile tekbir ve ağlama sesleri arsında omuzlarda kabristanlığa götürülüp defnettik. 

Ben kitabı okuyup dönüp hakkında yazı yazan biri değilim, yazılarımı kitabı okurken okuduğum sayfa veya satırda yazılacak bir husus var ise onu alır ve yazarım. Ama Hikmet Doğan’ın yazmış olduğu “Kuzu” romanında bu böyle olmadı zaman zaman ağlayarak okuduğum kitapta yazılacak yerleri sayfalarca geçtiğim halde okumayı bırakıp da o satır hakkında yazamadım. Bazen seksen sayfa okudum da hiçbir cümle yazmaya kitabın içinde yaşamaktan dolayı fırsat bulamadım. Akıcı anlatım ve olayların içine çeken üslubuyla “Kuzu” okuyucuyu sürükleyen bir eser olmuştur.  

Hikmet Doğan’ın yazmış olduğu “Kuzu” romanı Ülkücü Şehit Dursun Önkuzu’yu anlatan biyografik bir roman değildir. “Kuzu” romanında Dursun Önkuzu’nun yaşamış olduğu toplum ve sosyal hayat hakkında sık sık bilgi vermesi ve zaman zaman da Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu (S:75), Türk Ocağı (S:99), Galip Erdem (S:116) ve Dündar Taşer (S:139) gibi konularda bilgi vermesi dolayısıyla belki yeni ülkücü olanlara tarih ve 1980 öncesi ülkücü mücadeleden haberleri olmayan genç nesile Milli Doktrin Dokuz Işık, Türk İslam Ülküsü vs. kitapların yanında ilk okunması gereken kitaplardan olarak tavsiye edilebilecek şekilde Dursun Önkuzu’nun hayatı etrafından hareketle şanlı bir mücadelenin tarihini anlatan vasıfta bir kitap olmuş denilebilir.

Şanlı bir mücadele ile Ülkücü mücadelenin 12 Eylül 1980 öncesi Ülkücü mücadele ile yetinmiyor o bu kitapta Milattan Önce 18 bin yıllarına dayandırdığı Türk tarihini ele alarak kuru bir tarih bilgisi vermiyor manevi ortamını hazırladığı insanın duygu yüklenmiş halinin zirve yaptığı noktada sanki hastanın vücuduna bir ilaç zerk eder gibi Türk milleti hakkındaki bilgiyi dimağımıza zerk ederek unutulmaz bir şekilde bilginin hafıza kaydına alınmasını sağlıyor.

YORUM YAP

Hikmet DOĞAN 31.01.2024 / Yanıtla

Selamünaleyküm,
Halim Bey, güzel eleştiriniz için, size çok teşekkür ederim. Allah sizin gibi okuyan ve iyi niyetle eleştiren dostlarımızın sayısısını arttırsın, iyi ki varsınız!
Size daha çok şey söylemek istiyorum, bunun için e-postanızı bana yollayabilir misiniz? Belki de, bu keşmekeş içinde, çok bilip(!) hiç okumayan ekabirler arasında kafama göre bir drost kazanmış olacağım..
Her şey gönlünüzce olsun!
Hikmet DOĞAN

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusucasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyBelge istemeyen bahis siteleritipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortistanbul escort bayancasibomSahabetportobetSahabet Giriş
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort